STREFA WPŁYWÓW

Bogaty w kwasy omega-3 łosoś, komosa ryżowa (zwana „super ziarnem przyszłości”), pełne minerałów i kwasu foliowego brokuły, suszone pomidory (zawierające więcej cennych substancji odżywczych niż te zerwane prosto z krzaka) oraz niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia owoce goji i pestki dyni. To harmonijna, arcyzdrowa kompozycja, łącząca elitę spośród produktów zaliczanych do superfoods. Niemniej jednak, serdecznie polecam tę sałatkę, nie tylko w związku z jej niezwykle korzystnym wpływem na nasze zdrowie, ale również z uwagi na fantastyczny smak.

Bezglutenowa Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1 łyżeczka koncentratu Curry PROECO
  • 1 łyżka oleju
  • świeżo mielony pieprz, sól himalajska

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 płaska łyżeczka syropu klonowego
  • 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka koncentratu Curry PROECO
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga gotowania 21-25 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 20 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub postępujemy w następujący sposób. Ziarenka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14-15 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
  2. Brokuła gotujemy na parze lub w wodzie – w obu przypadkach przez około 7-10 min. Do wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz soli.
  3. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie łączmy z marynatą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy rybkę na brytfance i wkładamy ją na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół), po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż łosoś ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu dzielimy, najlepiej rękoma na mniejsze kawałeczki.
  4. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
  5. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  6. Owoce goji zalewamy na koło 15 sekund wrzątkiem.
  7. Wszystkie składniki sałatki łączymy z sosem, wykładamy na talerze i cieszymy się niezwykle zdrowym oraz fantastycznym w smaku daniem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sosu oraz marynaty wykorzystałam koncentrat CURRY PROECO. Możecie go zastąpić zwykłą przyprawą w proszku. Sos można też wzbogacić czosnkiem (koncentratem PROECO lub ząbkiem przeciśniętym rzez praskę).
Sałatka z komosą ryżową, łososiem, suszonymi pomidorami, brokułami, owocami goji i pestkami dyni.

2 komentarze do "STREFA WPŁYWÓW"

  • comment-avatar
    Ola 4 lutego 2017 (15:08)

    Ta sałatka jest naprawdę dobra.

  • comment-avatar
    Wieśka 3 lutego 2017 (21:16)

    Zainteresowała mnie kompozycja produktów i zrobiłam według Pani przepisu. Znakomita.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny