STOKROTKO, WITAM CIĘ!

Kwiatuszki stokrotki mają bardzo delikatny zapach i smak, w związku z tym trzeba przyznać, że jeśli ich zabraknie to nasza sałatka nie straci swoich walorów smakowych. Niemniej jednak ich urok jest tak zachwycający, że sprawiają wrażenie najważniejszego składnika, nadając naszemu daniu absolutnie fantastycznego, niebanalnego wyglądu. Co ciekawe, warto po nie sięgać również z uwagi na to, że zawierają sporo witaminy C, mają właściwości wykrztuśne oraz przyśpieszają gojenie się ran. Ja przyozdobiłam nimi rewelacyjną w smaku kompozycję, łączącą słodkie truskawki, chrupiącą kukurydzę i słoną fetę. Bazą sałatki jest mix roszponki i komosy ryżowej. Natomiast doskonałym podłożem dla stokrotek stało się pięknie zielone, szpinakowe pesto, które doskonale odnajduje się w całej kompozycji. Całość smakuje wyśmienicie i dlatego też stokrotnie polecam Wam przygotować tę sałatkę, nawet jeśli nie macie pod ręką tych uroczych kwiatuszków.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 duża garść liści szpinaku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 25 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziarna komosy przelewamy wrzątkiem (aż uzyskamy przezroczystą wodę), a następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 25 minut. Pod koniec gotowania solimy.
  2. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji, a jego gęstość regulujemy olejem według własnych preferencji. Do tej sałatki rekomenduję, aby sos nie był zbyt rzadki.
  3. Truskawki kroimy na ćwiartki, a ser feta w kostkę.
  4. Do garnuszka z przestudzoną komosą wlewamy olej, doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą (opcjonalnie możemy również wcisnąć mały ząbek czosnku) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy truskawki, kukurydzę i ponownie mieszamy. Zawartość miski przekładamy na talerze, polewamy kleksami szpinakowego sosu, następnie wykładamy kostki sera, a na koniec posypujemy płatkami stokrotki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Stokrotki pełnią w tej sałatce raczej funkcję dekoracyjną, więc jeśli nie macie ich pod ręką, po prostu pomińcie. Wówczas warto posypać sałatkę jakimiś pestkami np. słonecznika, migdałowymi, dyni lub siemieniem lnianym.
Sałatka z roszponką, komosą ryżową, truskawkami, kukurydzą, fetą, stokrotkami i szpinakowym pesto.
Sałatka z roszponką, komosą ryżową, truskawkami, kukurydzą, fetą, stokrotkami i szpinakowym pesto.
Sałatka z roszponką, komosą ryżową, truskawkami, kukurydzą, fetą, stokrotkami i szpinakowym pesto.
Sałatka z roszponką, komosą ryżową, truskawkami, kukurydzą, fetą, stokrotkami i szpinakowym pesto.

3 komentarze do "STOKROTKO, WITAM CIĘ!"

  • comment-avatar
    Kaśka 27 kwietnia 2017 (19:07)

    Świetna, wiosenna sałatka, muszę ją zaraz zrobić.

  • comment-avatar
    M 26 kwietnia 2017 (00:42)

    Też pożeram stokrotki! Te nieozdobne, ale zwykłe trawnikowe są jeszcze zdrowsze. No i potrafią zakwitnąć nawet zimą. 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 26 kwietnia 2017 (07:15)

      Zgadzam się z Tobą w 100%. Dzikie stokrotki mają bardziej wyrazisty smak:)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny