STARA ŚPIEWKA, NOWA NUTA!

Zestawienie rukoli, gruszki, orzechów włoskich i sera z niebieską pleśnią to kompozycja smaków, którą osobiście bardzo lubię, jednak nie da się ukryć, że nie brzmi ona zbyt oryginalnie. Dlatego też proponuję dodać tu dwie nowe nuty: suszone śliwki skąpane w orzechowej nalewce oraz makaron w kształcie gwiazdeczek. Dopełnieniem tej sałatki jest rewelacyjny dressing migdałowo-mandarynkowy. Teraz danie to zyskało całkiem nowy, nietuzinkowy wydźwięk, gwarantując niezapomniane doznania smakowe. Szczególnie polecam ją na weekendowe spotkania z przyjaciółmi, niemniej jednak doskonale odnajdzie się również na świątecznym stole, obok tradycyjnych dań.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1/2 szklanki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 mandarynki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 6 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy sos. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego sosu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki sosu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy dressing. Konsystencję regulujcie sokiem z mandarynki zgodnie z Waszymi preferencjami – sos nie powinien być jednak bardzo gęsty. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na kilka dni przed planowanym przygotowaniem sałatki, suszone śliwki wrzucamy do słoiczka/szczelnego pudełka, zalewamy orzechową nalewką, zamykamy i wkładamy do lodówki. Wyjęte z nalewki śliwki, kroimy w paseczki.
  4. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
  5. Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
  6. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
  7. Rukolę łączymy z makaronem i połową przygotowanego dressingu, a następnie układamy na półmisku i dalej wykładamy naprzemiennie kostki sera, cząstki gruszki i suszone śliwki. Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy orzechami włoskimi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Sałatka będzie również bardzo smaczna jeśli pominiesz etap moczenia ich w orzechowej nalewce.
Sałatka z makaronem, rukolą, gruszkami, serem z niebieską pleśnią, orzechami włoski i suszonymi śliwkami.

1 Komentarz do "STARA ŚPIEWKA, NOWA NUTA!"

  • comment-avatar
    gin 14 grudnia 2016 (17:49)

    Wygląda smakowicie 🙂
    Ja bym tylko ser zamieniła na kozi, bo pleśniowego nie lubię…

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny