STAN WYJĄTKOWY

Przedstawiam Wam rewelacyjną w smaku, efektowną, a zarazem pożywną, bardzo prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę. Połączyłam tu rukolę, skąpaną w klasycznym winegrecie ze słodkimi winogronami, lekko kwaśnymi owocami miechunki, delikatną w smaku mozzarellę, kabanosami i chrupiącymi pistacjami. Wszystkie te składniki, doskonale się komponują tworząc niesamowicie harmonijne danie, które z całą pewnością wprowadzi Was w wyjątkowo dobry nastrój.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przekrawamy na połówki.
  3. Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1 cm długości.
  4. Owoce miechunki obieramy z osłonek, a winogrona przekrawamy na połówki.
  5. Pistacje siekamy na mniejsze kawałki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a następnie polewamy ją przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam klasyczne kabanosy wieprzowe, ale równie dobrze możecie wykorzystać drobiowe lub smakowe.
Sałatka z miechunką, winogronami i pistacjami.
Sałatka z miechunką, winogronami i pistacjami.
Sałatka z miechunką, winogronami i pistacjami.

Brak komentarzy do "STAN WYJĄTKOWY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny