ŚRÓDZIEMNOMORSKA OBFITOŚĆ

Włoska rukola, marokańskie kuskus, cypryjskie halloumi, tureckie granaty, hiszpańskie pomarańcze, greckie pistacje, a w dressingu portugalska oliwa z oliwek oraz francuska musztarda Dijon. Króluje natomiast szynka dojrzewająca, charakterystyczna dla wielu krajów basenu Morza Śródziemnego. Jeśli tak jak ja, jesteście miłośnikami kuchni śródziemnomorskiej w całej jej rozciągłości, to ta sałatka jest właśnie dla Was!

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki oleju z pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga smażenia 2 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce/przeciskamy przez praskę i umieszczamy w shakerze lub słoiczku z pozostałymi składnikami dressingu. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  3. Szynkę dojrzewającą zwijamy w ruloniki i przekrawamy na 2 lub 3 kawałki.
  4. Plastry sera halloumi układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 1 minucie z każdej strony (ser przewracamy na drugą stronę kiedy zacznie się rozpuszczać i odchodzić od patelni oraz pokryje się ciemnymi paskami). Po zdjęciu z patelni ser kroimy na wąskie paseczki.
  5. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu, a pomarańczę filetujemy.
  6. Pistacje częściowo siekamy (niezbyt drobno).
  7. Do garnka z kuskus wlewamy połowę przygotowanego dressingu i dokładnie mieszamy. Następnie dokładamy rukolę i polewamy ją pozostałym sosem. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na dość szeroki półmisek/talerze. Następnie układamy pomarańcze, osadzamy ser halloumi i ruloniki szynki dojrzewającej oraz posypujemy grantami i pistacjami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie macie oleju z pistacji zastąpcie go zwykłą oliwą z oliwek.
  • Jak filetować pomarańcze? Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
Sałatka z rukolą, kuskus, halloumi, granatami, pomarańczami, pistacjami i szynką dojrzewającą.

Brak komentarzy do "ŚRÓDZIEMNOMORSKA OBFITOŚĆ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny