SPECJAŁ MIKOŁAJOWEJ PANI

Znakomita, wczytująca świąteczny klimat sałatka, którą polecam przygotować w prezencie Waszym Mikołajom, jeśli w dniu swojego święta przyniosą Wam jakieś fajne upominki. Sałatka jest za sprawą smakowitych chipsów z boczku oraz fety bardzo pożywna, natomiast słodkie mandarynki i żurawina nie tylko znakomicie równoważą słony smak sera, ale też nadają jej świątecznego charakteru. Do tego chrupiące płatki migdałowe oraz rukola skąpana w aromatycznym winegrecie i tak w bardzo szybki sposób uzyskujemy znakomite danie, które doda energii i zaskoczy Was swoim rewelacyjnym smakiem. Serdecznie polecam!

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
260 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 12 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Plastry boczku rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je przy pomocy pędzelka niewielką ilością syropu klonowego, po czym obracamy na drugą stronę i ponownie pokrywamy syropem. Tak przygotowany boczek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy około 12 minut – do momentu aż ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu kroimy je w paseczki około 2 cm szerokości.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Ser kroimy w kostkę.
  4. Mandarynki obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, mandarynki, żurawinę, kostki sera oraz chipsy z boczku. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania chipsów wykorzystałam i jednocześnie polecam Wam Boczek Surowy Wędzony z Sokołowa.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g260 kcal5,4 g21,6 g13,0 g1,7 g
Cała sałatka (4 porcje)600 g1560,3 kcal32,7 g129,9 g78,2 g10,0 g
ALERGENY: mleko i pochodne, orzechy (migdały), gorczyca

Brak komentarzy do "SPECJAŁ MIKOŁAJOWEJ PANI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny