SOLIDNY GRUNT

Przedstawiam Wam wyśmienitą, bardzo oryginalną sałatkę warstwową przygotowaną w formie bryły. Jej formowanie zaczynamy od naprawdę solidnej podstawy, czyli muśniętego masłem ziołowym, pieczywa żytniego, które dostarcza niezbędnych składników dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: węglowodanów złożonych, białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych i błonnika. Dalej mamy rewelacyjny pasztet warzywny z linii „Z gruntu dobre”, który wyróżnia się nie tylko znakomitym smakiem, ale również w 100% naturalnym składem. Choć w pierwszej kolejności patrząc na ten produkt, można wyobrażać sobie smakowitą kanapkę, to ja postanowiłam znaleźć mu sałatkowe zastosowanie. I tak dodanie papryki konserwowej, jajek z ekologicznym majonezem, kukurydzy oraz orzeszków laskowych okazało się strzałem w dziesiątkę. Zapewniam Was, że to niezwykle pożywne danie, nie tylko intryguje swoim wyglądem, ale jednocześnie zachwyca niesamowicie harmonijnym i oryginalnym smakiem.

Wegetariańska

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
199,7 kcal/100 g

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 10 min. Wymaga smażenia 3 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka, w temperaturze pokojowej, wkładamy delikatnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po upływie tego czasu jaja zalewamy zimną wodą, obieramy i drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze, a następnie łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  2. Paprykę wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w niedużą kostkę.
  3. Pasztet warzywny rozdrabniamy widelcem.
  4. Orzeszki laskowe drobno siekamy, po czym podprażamy chwilkę na suchej patelni.
  5. Do miseczki z miękkim masłem dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną pietruszkę (pozostawiając kilka listków do dekoracji) oraz odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy widelcem.
  6. Przy pomocy obręczy kulinarnych, z chleba wycinamy kwadraty, które smarujemy czosnkowym masłem.
  7. Każdą z posmarowanych kromek umieszczamy ponownie w obręczach kulinarnych, a następnie na każdej z nich układamy kolejno po jednej trzeciej przygotowanego pasztetu, papryki oraz jajek z majonezem. Na środku naszych brył wykładamy posiekane orzeszki, dookoła kukurydzę, a całość dekorujemy listkiem pietruszki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie dysponujecie obręczami kulinarnymi możecie po prostu ułożyć przy pomocy łyżki wszystkie składniki sałatki na chlebie.
SOLIDNY GRUNT. Sałatka na chlebie z masłem ziołowym, pasztetem warzywnym, papryką, jajkami i kukurydzą.
SOLIDNY GRUNT. Sałatka na chlebie z masłem ziołowym, pasztetem warzywnym, papryką, jajkami i kukurydzą.
SOLIDNY GRUNT. Sałatka na chlebie z masłem ziołowym, pasztetem warzywnym, papryką, jajkami i kukurydzą.
SOLIDNY GRUNT. Sałatka na chlebie z masłem ziołowym, pasztetem warzywnym, papryką, jajkami i kukurydzą.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g199,7 kcal6,1 g14,1 g12,5 g2,2 g
Cała sałatka (3 porcje)740 g
1 478,1 kcal44,9 g104,6 g92,8 g16,4 g
ALERGENY: orzechy, soja, gluten, jaja, gorczyca, mleko i pochodne
Summary
recipe image
Recipe Name
SOLIDNY GRUNT
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "SOLIDNY GRUNT"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny