ŚNIADANKO JAK Z PŁATKA!

Jeśli macie chęć na coś innego niż codziennie spożywane płatki z mlekiem, owsianka tudzież jajecznica lub jedzenie o poranku przychodzi Wam z trudem, to przedstawiam Wam sałatkę, dzięki której śniadanie pójdzie Waszej rodzinie jak z płatka! Do jej przygotowania wykorzystałam płatki Corn Flakes Kakao i Miód od Lubelli, które łączą kukurydzę, prawdziwe kakao i naturalny miód. Z tych wyśmienitych płatków stworzyłam słodki talerzyk, a także dodałam je do smakowitych, serowych kul. Płatkowy talerzyk smarujemy serkiem waniliowym, na nim układamy kule, owoce oraz listki mięty i tak uzyskujemy niesamowicie smaczną, pożywną, a przy tym pięknie prezentująca się sałatkę, która doda Wam energii na cały dzień.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA PŁATKOWE KULE:

  • 100 g sera białego chudego
  • 30 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 20 g syropu daktylowego
  • 25 g truskawek (1-2 sztuki)
  • 30-40 g Lubella Corn Flakes Kakao i Miód

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga pieczenia 10 min.  Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy płatkowy talerzyk. Płatki blendujemy na drobny piasek, a następnie łączymy je z miodem. Płatkową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wklepujemy ją i wyrównujemy, formując okrąg o średnicy około 15 cm (wysokość około 0,5 cm). Możemy wykorzystać do tego celu na przykład okrągłą, wysoką miseczkę lub foremkę, „wykrawając” w naszej masie okrąg o równej krawędzi. Tak przygotowany talerzyk pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę i odstawiamy do wystudzenia oraz zastygnięcia.
  2. Przygotowujemy płatkowe kule. Płatki rozgniatamy rękoma na dosyć drobną masę, ale nie dążymy do uzyskania konsystencji piasku. Do rozdrabniacza wrzucamy ser biały, serek waniliowy, truskawki oraz syrop daktylowy, a następnie mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do masy wrzucamy około 2 łyżki rozdrobnionych płatków, a następnie formujemy kule. Jeśli masa wyda się Wam zbyt rzadka, dosypcie nieco więcej płatków. Część kul obtaczamy w pozostałych pokruszonych płatkach.
  3. Truskawki kroimy na ćwiartki, a morele na połówki, po czym na stosunkowo cienkie półksiężyce.
  4. Płatkowy talerzyk smarujemy serkiem waniliowym, na jego brzegu wykładamy dookoła płatkowe kule, a pomiędzy kulami układamy półksiężyce z moreli (skórką do góry). Na środku talerzyka układamy winogrona oraz truskawki, a całość dekorujemy listkami mięty.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zarówno płatkowe kule, jak i talerzyk dość szybko namiękną pod wpływem serowej masy oraz serka, jeśli chcecie, aby sałatka była chrupiąca, należy ją spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Niemniej jednak talerzyk oraz kule (bez obtaczania w płatkach) możecie przygotować dzień wcześniej.
  • Syrop daktylowy możecie zastąpić syropem z agawy, klonowym, stewią w płynie albo w ostateczności cukrem pudrem.
Owocowa sałatka z płatkami corn flakes.
Owocowa sałatka z płatkami corn flakes.
Owocowa sałatka z płatkami corn flakes.
Owocowa sałatka z płatkami corn flakes.


Odkryj autentyczny smak natury

#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella

1 Komentarz do "ŚNIADANKO JAK Z PŁATKA!"

  • comment-avatar
    Kaśka 18 czerwca 2017 (22:33)

    Świetny pomysł na lekkie i pożywne śniadanie, jutro przyrządzam.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny