SMAKI DOBREGO ŻYCIA

Przepyszna, pełna kolorów, witamin oraz substancji odżywczych sałatka, którą przygotowałam inspirując się daniami zaproponowanymi przez Dominika Moskalenko – szefa kuchni Sokołów, w ramach warsztatów na temat żywienia osób starszych. Relację z tego fantastycznego spotkania znajdziecie tutaj – KLIK KLIK.

W skomponowanej przeze mnie sałatce, pierwszoplanową rolę pełni sokołowska Krucha Wieprzowina o smaku pieczeniowym. To wysokiej jakości mięso, które zostało już wstępnie przyrządzone, zamarynowane i długo gotowane w niskiej temperaturze, a w domu wymaga już jedynie podgrzania w piekarniku. Tak przygotowana wieprzowina jest idealna na ciepły obiad, ale również możemy wykorzystać ją do przyrządzenia przepysznej sałatki (jeśli na przykład nie zjemy mięsa w całości na obiad). Ja proponuję dodać do niej makaron pełnoziarnisty oraz pełne witamin warzywa: marchewkę, pietruszkę, jarmuż i pomidorki. Do tego bogate w cynk pestki dyni oraz ziołowy dressing na bazie oleju lnianego. To rewelacyjna, aromatyczna, bardzo pożywna, a przy tym prosta w przygotowaniu sałatka, dlatego też polecam ją osobom w każdym wieku, które po prostu mają chęć przekonać się jak smakuje dobre życie!

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju lnianego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka listków oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 11 min. Wymaga smażenia 10-12 min. Wymaga pieczenia 30 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Sokołowską wieprzowinę, przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pieczemy ją w folii w temperaturze 220 stopni, przez 30 min). Kiedy mięso przestygnie wyjmujemy je z opakowania, odkrawamy kawałek potrzebny do sałatki, a następnie rozdzielamy go widelcem kawałek po kawałku, polewając jednocześnie włókna sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
  5. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  6. Marchewkę i korzeń pietruszki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Po około 2 minutach dodajemy kilka kropli syropu z agawy oraz szczyptę ziół prowansalskich. Całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki warzyw ładnie się zarumienią.
  7. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  8. Makaron łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu, dodajemy jarmuż mięso, podsmażone warzywa oraz pomidorki koktajlowe. Całość wykładamy na półmisek, a na koniec posypujemy pestkami dyni.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać również Kruchą Wołowinę lub Wieprzowinę z Sokołowa w innych smakach.
  • Pietruszkę i marchewkę możecie też upiec lub ugotować.
SMAKI DOBREGO ŻYCIA. Sałatka z Kruchą Wieprzowiną, jarmużem, makaronem, pietruszką, marchewką, pomidorami i pestkami dyni.
SMAKI DOBREGO ŻYCIA. Sałatka z Kruchą Wieprzowiną, jarmużem, makaronem, pietruszką, marchewką, pomidorami i pestkami dyni.
SMAKI DOBREGO ŻYCIA. Sałatka z Kruchą Wieprzowiną, jarmużem, makaronem, pietruszką, marchewką, pomidorami i pestkami dyni.
SMAKI DOBREGO ŻYCIA. Sałatka z Kruchą Wieprzowiną, jarmużem, makaronem, pietruszką, marchewką, pomidorami i pestkami dyni.

2 komentarze do "SMAKI DOBREGO ŻYCIA"

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny