SMAK TRADYCJI

Znakomita sałatka, w której pierwszoplanową rolę odgrywają ruloniki przygotowane z tradycyjnej, wędzonej szynki oraz chrzanu z dodatkiem majonezu. Do tego orzeźwiające pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe i marchewka, a także nadający ostrości szczypiorek. Całość połączona z listkami szpinaku i sałatą karbowaną skąpanymi w czosnkowym dressingu smakuje rewelacyjnie. Sałatka ta poprzez wykorzystane składniki nawiązuje do tradycyjnej kuchni staropolskiej, która choć kojarzona jest z tłustymi i niekoniecznie zdrowymi daniami, to jednocześnie imponuje rozmachem i odważnymi połączeniami, które wcale nie muszą oznaczać, że na naszym stole musi wylądować kaloryczna bomba. Wręcz przeciwnie – sałatkę tą polecam wielbicielom tradycyjnych smaków, którzy jednak preferują lekkie posiłki i dbają o swoją linię.

Bezglutenowa Bezmleczna Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
105,3 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5-6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy prze praskę i łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Marchewkę kroimy na cienkie plasterki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po chwili dodajemy szczyptę soli oraz tymianek. Całość od czasu do czasu mieszamy aż plasterki ładnie się zarumienią (ok. 5-6 min).
  3. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  4. Ogórki kroimy na plasterki
  5. Chrzan łączymy z majonezem. Na desce rozkładamy plastry szynki, po czym pokrywamy je cienką warstwą sosu, zwijamy w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm szerokości.
  6. Szczypiorek drobno siekamy.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie szpinak, podzieloną na mniejsze kawałki sałatę, pomidorki, ogórki oraz marchewkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec układamy ruloniki z szynki i posypujemy szczypiorkiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Szynkę Basiuni z Sokołowa – jest bardzo smaczna i ma idealną grubość i wielkość do przygotowania ruloników.
Biesiada staropolska. Sałatka z szynką w sosie chrzanowym, marchewką, pomidorami, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.
Biesiada staropolska. Sałatka z szynką w sosie chrzanowym, marchewką, pomidorami, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.
Biesiada staropolska. Sałatka z szynką w sosie chrzanowym, marchewką, pomidorami, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.
Biesiada staropolska. Sałatka z szynką w sosie chrzanowym, marchewką, pomidorami, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.
Biesiada staropolska. Sałatka z szynką w sosie chrzanowym, marchewką, pomidorami, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g105,3 kcal3,3 g8,4 g5,3 g1,4 g
Cała sałatka (2 porcje)575 g605,4 kcal18,9 g49,1 g30,7 g8,2 g
ALERGENY*: jaja, gorczyca, soja
*Sokołów Szynka Basiuni – możliwa obecność selera, gorczycy, mleka (łącznie z laktozą)
Summary
Recipe Name
BIESIADA STAROPOLSKA
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "SMAK TRADYCJI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny