SŁONECZNA WIELKANOC

Zielone szparagi i jajko to mój obowiązkowy wielkanocny duet. Tym razem wykorzystałam ugotowane na półmiękko jajeczka przepiórcze, z którymi  świetnie skomponowały się chipsy z batatów z dodatkiem chilli. W roli chrupiącego dodatku, znakomicie odnalazły się tu podprażone pestki słonecznika, a wiosenny charakter tego dania podkreśliłam kiełkami koniczny.

Ta zielona kompozycja ze słonecznymi dodatkami będzie świetnym uzupełnieniem mięsnych dań na wielkanocnym stole, niemniej jednak szczerze polecam ją nie tylko w okresie świątecznym. Zdecydowanie warto przygotować ją chociaż raz, w sezonie na szparagi, zapewniając sobie tym samym wyśmienity, pożywny i sycący posiłek, który pozostawia uczucie lekkości.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat
  • 1 garść kiełków koniczyny
  • 1 nieduży batat (olej, mieszanka przypraw z chili)
  • 12 jajek przepiórczych
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego Bakalland

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 7 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 15 min.  Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy przyprawę i wlewamy 1-2 łyżeczki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  3. Jajeczka przygotowujemy na półmiękko. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 min. Następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy.
  4. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
  5. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając ją w międzyczasie przygotowanym dressingiem.
Słoneczna Wielkanoc
Słoneczna Wielkanoc
Słoneczna Wielkanoc

Brak komentarzy do "SŁONECZNA WIELKANOC"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny