SŁODKA ESKORTA

Podsmażany indyk w niezwykle interesującej obstawie soczystej pomarańczy i wybuchowego granatu. W tych niecodziennych okolicznościach znakomicie odnajduje się skąpana w winegrecie rukola. Całość znakomicie ze sobą współgra, tworząc lekką a zarazem pożywną sałatkę o niezwykle optymistycznym wyglądzie i wyjątkowym smaku.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 5-6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy mieszanką przypraw do gyrosa i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na talerz i czekamy aż wystygnie.
  2. Przygotowujemy dressing. Czosnek ścieramy na tarce i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund.
  3. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu, a pomarańczę filetujemy.
  4. Do szerokiej miski wrzucamy rukolę, a następnie polewamy ją przygotowanym dressingiem. Całość delikatnie mieszamy (najlepiej rękoma lub dwiema dużymi łyżkami). Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę, układamy cząstki pomarańczy, kawałki indyka i posypujemy granatem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zamiast mieszanki gyros, możecie użyć innych ulubionych przypraw bądź dodać jedynie pieprz i sól.
  • Jak filetować pomarańcze? Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.

3 komentarze do "SŁODKA ESKORTA"

  • comment-avatar
    Aga 19 czerwca 2016 (22:03)

    Zdecydowanie do wypróbowania 🙂 podzielę się wrażeniami!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 19 czerwca 2016 (23:02)

      Jestem bardzo ciekawa czy sałatka będzie smakowała:)

  • comment-avatar
    Gabriela 19 czerwca 2016 (21:42)

    Do zrobienia tej sałatki zainspirowały mnie świetne zdjęcia i nie żałuję, jakie zdjęcia, taka w smaku. Jestem pod wrażeniem.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny