ŚLEDZIK NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Zaskakująca w smaku sałatka z kulami śledziowymi ukrytymi wraz z cebulą i awokado w posypce z nerkowców, a do tego mango, czerwona papryka i groszek cukrowy. Całość podana na roszponce skąpanej w aromatycznym dressingu z chili. Sałatka pięknie się prezentuje, jest bardzo pożywna i bogata w substancje odżywcze, a ponadto jest stosunkowo szybka i prosta w przygotowaniu. Co więcej, doskonale sprawdzi się na każdą okazję, o każdej porze roku. Niemniej jednak jeśli poszukujecie innowacyjnego dania ze śledziem, którym chcecie zaskoczyć swoich bliskich to zapewniam Was, że ta egzotyczna sałatka będzie strzałem w dziesiątkę!

Bezglutenowa Z owocami Z rybą

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
187,5 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • szczypta zmielonych suszonych płatków chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 4 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Przygotowujemy śledziowe kule. Nerkowce prażymy na suchej patelni, a po przestygnięciu drobno siekamy (nożem lub przy pomocy malaksera). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado obieramy, również kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy je w malutką kosteczkę, dodajemy świeżo mielony pieprz, a następnie łączymy z cebulą. Z przygotowanej masy lepimy kulki o średnicy około 1 cm, które obtaczamy w nerkowcach.
  4. Po obraniu z mango wykrawamy kółeczka, które dzielimy na pół lub kroimy je w paseczki.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, groszek cukrowy, paprykę i mango, całość polewamy dressingiem, a na koniec wykładamy śledziowe kulki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Groszek cukrowy możecie zastąpić zwykłym, zielonym groszkiem mrożonym.
ŚLEDZIK NA KAŻDĄ OKAZJĘ. Egzotyczna sałatka z kulami ze śledzia, awokado, cebuli i nerkowców oraz mango, papryką i groszkiem cukrowym.
ŚLEDZIK NA KAŻDĄ OKAZJĘ. Egzotyczna sałatka z kulami ze śledzia, awokado, cebuli i nerkowców oraz mango, papryką i groszkiem cukrowym.
ŚLEDZIK NA KAŻDĄ OKAZJĘ. Egzotyczna sałatka z kulami ze śledzia, awokado, cebuli i nerkowców oraz mango, papryką i groszkiem cukrowym.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g187,5 kcal
4,2 g
15,7 g9,2 g1,7 g
Cała sałatka (2 porcje)640 g
1199,8 kcal26,6 g100,7 g58,6 g
10,6 g
ALERGENY*: ryba (śledź), orzechy (nerkowce)
*Filety śledziowe solone SEKO a'la Matjas – możliwa obecność selera, glutenu, jaj, mleka, gorczycy, soi
Summary
recipe image
Recipe Name
ŚLEDZIK NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 komentarze do "ŚLEDZIK NA KAŻDĄ OKAZJĘ"

  • comment-avatar
    Zuza 3 kwietnia 2018 (17:55)

    jak wiosennie!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 3 kwietnia 2018 (21:31)

      Dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny