SCHAB ZE ŚLIWKĄ

Pełna smaków i aromatów, oryginalna i bardzo pożywna sałatka ze schabem i balsamicznymi śliwkami, która zaskakuje obłędnym wręcz smakiem, a przy tym jest bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle pożywna. Idealna na obiad tudzież kolację, również do zabrania ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy. Serdecznie polecam, szczególnie na przełomie lata i jesieni, w szczycie sezonu śliwkowego.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 250 g schab bez kości w plastrach (2-3 łyżeczki mieszanki suszonych ziół, 2 łyżki olej z ryżu)
  • 8-10 szt nieduże śliwki (1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka oleju z ryżu, 1 łyżeczka syropu klonowego)
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • gęsty sos balsamiczny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z ryżu
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 13-15 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nerkowce przekrawamy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.
  2. Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiając je pestek. Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną oleju wrzucamy śliwki, od razu dodajemy syrop klonowy, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 3-5 min (w zależności od ich dojrzałości), na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
  3. Plastry schabu po umyciu i wysuszeniu, kroimy w paseczki długości około 2 cm. Tak przygotowane mięso skrapiamy olejem z ryżu, a następnie łączymy z ziołami. Rozgrzewamy patelnię z olejem, a następnie smażymy mięso, do czasu aż z każdej strony będzie rumiane (łącznie około 5 min), po czym wykładamy na ręcznik papierowy do przestygnięcia.
  4. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie: rukolę, roszponkę, śliwki, kawałki schabu, ser z niebieską pleśnią oraz nerkowce. Na krótko przed spożyciem, całość polewamy dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Schab możecie zastąpić piersią z kurczaka zagrodowego lub polędwicą z indyka.
  • Latem, śliwki możecie zastąpić czereśniami lub wiśniami.
SCHAB Z ŚLIWKAMI. Sałatka ze schabem, balsamicznymi śliwkami, niebieskim serem, nerkowcami i roszponką.
SCHAB Z ŚLIWKAMI. Sałatka ze schabem, balsamicznymi śliwkami, niebieskim serem, nerkowcami i roszponką.
SCHAB Z ŚLIWKĄ. Sałatka ze schabem, balsamicznymi śliwkami, niebieskim serem, nerkowcami i roszponką.

4 komentarze do "SCHAB ZE ŚLIWKĄ"

  • comment-avatar
    Agnieszka 10 października 2017 (21:44)

    Zaintrygowala mnie ta kombinacja, wiec postanowiłam wypróbować we własnej kuchni! 😀

    received_10154705951361106

    • comment-avatar
      Just a SALAD 11 października 2017 (09:21)

      Super, pięknie dziękuję!

  • comment-avatar
    Zuza 19 września 2017 (10:54)

    pięknie wygląda 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 19 września 2017 (11:09)

      Bardzo dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny