KSIĘGA DŻUNGLI

Talerz porośnięty rukolą, przez którą usiłują się przedrzeć bataty i plasterki gruszki. Króluje tu szynka długo dojrzewająca wraz z orzechami brazylijskimi, które to czują się w tej sałatce, jak w rodzimych tropikalnych lasach Amazonii. To prawdziwa dżungla smaków!

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

 Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga pieczenia 30 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga smażenia Liczba porcji 2-3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż wszystkie składniki sosu połączą się.
  2. Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm). Umieszczamy je w misce, dosypujemy zioła prowansalskie, odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  3. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni, wykładamy orzechy brazylijskie na blaszkę i pieczemy je 15 minut. Po ostygnięciu siekamy je na mniejsze kawałki.
  4. Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
  5. Plastry szynki dojrzewającej przekrawamy na pół – w poprzek. Powstałe kawałki zwijamy w ruloniki, które następnie przekrawamy na połówki.
  6. Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie wykładamy gruszki, bataty, ruloniki z szynki dojrzewającej i posypujemy posiekanymi orzechami brazylijskimi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do pieczenia batatów, można wykorzystać mieszankę innych ulubionych ziół, bardzo dobrze będzie się komponować również słodka i ostra papryka.

Brak komentarzy do "KSIĘGA DŻUNGLI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny