Wigilijny placuszek z suszonymi grzybkami muśnięty majonezem, a na nim śledzik, słodkie buraczki, marynowane podgrzybki, chrupiące pestki słonecznika i rukola. To przepyszne, bardzo efektowne danie, do którego przygotowania wykorzystałam tradycyjne świąteczne składniki. Całość podana na grzybowym placuszku zaskakuje nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i bardzo ciekawą formą podania. Serdecznie zachęcam do jej przygotowania!
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść rukoli
- 2-3 filety śledziowe a’la Matjas w oleju
- 1 duży ugotowany burak
- 2 łyżki pestek słonecznik
- 1 czerwona cebula
- 1 słoiczek marynowanych podgrzybków (ok. 300 ml)
- 2 łyżki ekologicznego majonezu (świeżo mielony pieprz kolorowy)
- olej lniany lub rzepakowy
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
(na 4 duże placki)
- 2 jajka
- 200 g śmietany 22%
- 8 łyżek mąki pszennej
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 duże garści suszonych grzybów leśnych (2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego)
- olej do smażenia
30 min. 40 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy placuszki. Suszone grzyby gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, na małym przez około 40 min. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy i wysuszamy. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, a całość doprawiamy pieprzem i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego suszone grzybki, a następnie smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
- Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
- Z buraczków wykrawamy kółeczka, które kroimy na połówki.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Podgrzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Rukolę skrapiamy olejem lnianym, lekko solimy i pieprzymy. Placuszki smarujemy majonezem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, a następnie wykładamy naprzemiennie śledzika, cebulę, buraczki i podgrzybki. Całość posypujemy pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie.
2 komentarze do "RYBKA W GRZYBKACH"
Justyna 21 grudnia 2017 (21:07)
wygląda fantastycznie! bardzo ciekawy pomysł 🙂
Just a SALAD 21 grudnia 2017 (21:10)
Pięknie dziękuję!