RYBKA W GRZYBKACH

Wigilijny placuszek z suszonymi grzybkami muśnięty majonezem, a na nim śledzik, słodkie buraczki, marynowane podgrzybki, chrupiące pestki słonecznika i rukola. To przepyszne, bardzo efektowne danie, do którego przygotowania wykorzystałam tradycyjne świąteczne składniki. Całość podana na grzybowym placuszku zaskakuje nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i bardzo ciekawą formą podania. Serdecznie zachęcam do jej przygotowania!

Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
(na 4 duże placki)

  • 2 jajka
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 duże garści suszonych grzybów leśnych (2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego)
  • olej do smażenia

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 40 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy placuszki. Suszone grzyby gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, na małym przez około 40 min. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy i wysuszamy. Do miski  wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, a całość doprawiamy pieprzem i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego suszone grzybki, a następnie smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
  2. Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
  3. Z buraczków wykrawamy kółeczka, które kroimy na połówki.
  4. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  5. Cebulę kroimy w piórka.
  6. Podgrzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
  7. Rukolę skrapiamy olejem lnianym, lekko solimy i pieprzymy. Placuszki smarujemy majonezem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, a następnie wykładamy naprzemiennie śledzika, cebulę, buraczki i podgrzybki. Całość posypujemy pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie.
RYBKA W GRZYBKACH. Sałatka z marynowanymi podgrzybkami, rukolą, śledzikiem, czerwoną cebulą, buraczkami i pestkami słonecznika podana na grzybowym placuszku muśniętym majonezem z dodatkiem kolorowego pieprzu.
RYBKA W GRZYBKACH. Sałatka z marynowanymi podgrzybkami, rukolą, śledzikiem, czerwoną cebulą, buraczkami i pestkami słonecznika podana na grzybowym placuszku muśniętym majonezem z dodatkiem kolorowego pieprzu.
RYBKA W GRZYBKACH. Sałatka z marynowanymi podgrzybkami, rukolą, śledzikiem, czerwoną cebulą, buraczkami i pestkami słonecznika podana na grzybowym placuszku muśniętym majonezem z dodatkiem kolorowego pieprzu.
RYBKA W GRZYBKACH. Sałatka z marynowanymi podgrzybkami, rukolą, śledzikiem, czerwoną cebulą, buraczkami i pestkami słonecznika podana na grzybowym placuszku muśniętym majonezem z dodatkiem kolorowego pieprzu.

2 komentarze do "RYBKA W GRZYBKACH"

  • comment-avatar
    Justyna 21 grudnia 2017 (21:07)

    wygląda fantastycznie! bardzo ciekawy pomysł 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 21 grudnia 2017 (21:10)

      Pięknie dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny