Patrzcie na to! Przedstawiam Wam przepyszną, oryginalną, pięknie prezentującą się, pełną witamin, a jednocześnie szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę, obok której nie można przejść obojętnie. Mamy tu chrupiące płatki kokosa, zachwycające owoce grantu, słodziutkie kaki i buraki oraz nadający charakteru całej kompozycji kozi ser feta. Podstawą sałatki jest natomiast rukola skąpana w wyśmienitym dressingu, przygotowanym na bazie ekologicznych produktów Look Food. Jestem pod dużym wrażeniem każdego z nich, ale na szczególną uwagę zasługuje ocet z owoców granatu, który czyni sos naprawdę wyjątkowym! Z pewnością produkt ten na stałe zagości w mojej kuchni.
Tą optymistyczną w wyglądzie, niesamowicie harmonijną i smaczną kompozycję polecam przede wszystkim wielbicielom słodko-wytrawnych eksperymentów oraz zachęcam do jej przygotowania wszystkich tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Oczywiście polecam ją także tym z Was, których kuchnia już dziś wypełniona jest ekologicznymi produktami.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 ugotowany burak
- 120 g sera koziego typu feta
- 1 owoc kaki
- 1 nieduży granat
- 1/3 szklanki płatków kokosa
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z ostropestu Look Food
- 1-2 łyżki octu z owoców granatu Look Food
- 1 łyżeczka cukru kokosowego Look Food
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano Look Food
- sól himalajska Look Food
- świeżo mielony pieprz
20 min. 3 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Kaki oraz buraka kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub trójkąty).
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
- Kozi ser feta kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, owoce kaki, cząstki buraka oraz kostki sera feta, polewając jednocześnie sałatkę przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy płatkami kokosa oraz granatami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie.
1 Komentarz do "ROZERWANY KOKOS"
Julka 11 listopada 2017 (20:19)
Bardzo dobra sałatka