Urocza i jednocześnie zachwycająca w smaku sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Szynka dojrzewająca z winogronami, karmelizowanymi orzechami włoskim i kozim serem to niezwykle trafione połączenie, którego degustowanie daje mnóstwo radości. Niemniej jednak jeśli do przygotowania sałatki z tymi składnikami dodamy kilka stokrotek, to na naszych talerzach objawi się niezwykle apetyczna, malownicza kompozycja, którą po stokroć polecam na romantyczną kolację tudzież jako przekąskę na eleganckie przyjęcie.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści roszponki
- 100 g szynki dojrzewającej
- 12-15 winogron rodzynkowych
- 1 szklanka orzechów włoskich (1 łyżka syropu klonowego)
- 100 g koziego serka twarogowego (3 łyżeczki syropu klonowego, sól, świeżo mielony pieprz)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy podprażamy na suchej patelni, następnie odsypujemy około 60 g (połowę ilości), wlewamy na patelnię 1 łyżkę syropu klonowego, dokładnie mieszamy z orzechami i odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy stokrotkowe kule. W rozdrabniaczu miksujemy odsypane z patelni orzechy włoskie, a następnie dokładamy serek kozi, syrop klonowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość miksujemy aż uzyskamy kremową masę, którą to wkładamy do zamrażalnika na około 10-15 minut. Od stokrotek odrywamy płatki. Ze schłodzonej masy tworzymy kuleczki – najlepiej wykonywać tę czynność w rękawiczkach.
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Winogrona przekrawamy na połówki.
- Plastry szynki dojrzewającej dzielimy na mniejsze kawałki.
- Roszponkę łączymy z dressingiem, wykładamy na miskę lub talerze naprzemiennie z orzechami, winogronami i szynką dojrzewająca. Na koniec układamy kule z koziego sera. Całość posypujemy pozostałymi płatkami stokrotki.
DODATKOWE UWAGI:
- To za sprawą stokrotek, sałatka ta staje się efektowną i oryginalną kompozycją. Jeśli nie macie pod ręką tychże kwiatuszków, to możecie je zastąpić posiekanymi kiełkami jarmużu, bądź też w miejsce kul dodać twardy kozi ser starty na tarce lub pokrojoną w kostkę roladę pleśniową.
Brak komentarzy do "RADOŚĆ PO STOKROĆ"