RADOŚĆ PO STOKROĆ

Urocza i jednocześnie zachwycająca w smaku sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Szynka dojrzewająca z winogronami, karmelizowanymi orzechami włoskim i kozim serem to niezwykle trafione połączenie, którego degustowanie daje mnóstwo radości. Niemniej jednak jeśli do przygotowania sałatki z tymi składnikami dodamy kilka stokrotek, to na naszych talerzach objawi się niezwykle apetyczna, malownicza kompozycja, którą po stokroć polecam na romantyczną kolację tudzież jako przekąskę na eleganckie przyjęcie.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy podprażamy na suchej patelni, następnie odsypujemy około 60 g (połowę ilości), wlewamy na patelnię 1 łyżkę syropu klonowego, dokładnie mieszamy z orzechami i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowujemy stokrotkowe kule. W rozdrabniaczu miksujemy odsypane z patelni orzechy włoskie, a następnie dokładamy serek kozi, syrop klonowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość miksujemy aż uzyskamy kremową masę, którą to wkładamy do zamrażalnika na około 10-15 minut. Od stokrotek odrywamy płatki. Ze schłodzonej masy tworzymy kuleczki (formujemy je obtaczając masę w posiekanych pistacjach) – najlepiej wykonywać tę czynność w rękawiczkach.
  3. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  4. Winogrona przekrawamy na połówki.
  5. Plastry szynki dojrzewającej dzielimy na mniejsze kawałki.
  6. Roszponkę łączymy z dressingiem, wykładamy na miskę lub talerze naprzemiennie z orzechami, winogronami i szynką dojrzewająca. Na koniec układamy kule z koziego sera. Całość posypujemy pozostałymi płatkami stokrotki.

DODATKOWE UWAGI:

  • To za sprawą stokrotek, sałatka ta staje się efektowną i oryginalną kompozycją. Jeśli nie macie pod ręką tychże kwiatuszków, to możecie je zastąpić posiekanymi kiełkami jarmużu, bądź też w miejsce kul dodać twardy kozi ser starty na tarce lub pokrojoną w kostkę roladę pleśniową.
Sałatka z szynką dojrzewającą, orzechami włoskimi, winogronami i stokrotkowymi kulami z koziego sera.
Sałatka z szynką dojrzewającą, orzechami włoskimi, winogronami i stokrotkowymi kulami z koziego sera.
Sałatka z szynką dojrzewającą, orzechami włoskimi, winogronami i stokrotkowymi kulami z koziego sera.

Brak komentarzy do "RADOŚĆ PO STOKROĆ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny