Skomponuj sałatkę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską i wygraj zestaw wyśmienitych produktów ufundowanych przez firmę Index Food o wartości ponad 100 PLN!
Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu przepisu na sałatkę w śródziemnomorskim stylu, w której składzie znajdzie się dowolny produkt z oferty Index Food. Kliknijcie tutaj, aby zobaczyć jakie surowce macie do dyspozycji. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu, a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.
Konkurs trwa do 26 października 2016 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone 2 listopada 2016 r. Autor najciekawszej propozycji otrzyma zestaw oryginalnych produktów śródziemnomorskich z oferty Index Food o wartości ponad 100 PLN. Zobaczcie co wchodzi w skład zestawu:
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Wyniki konkursu
Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze z niezwykle ciekawymi, śródziemnomorskimi przepisami. Po przetestowaniu kilku najciekawszych propozycji postawiłam, że nagroda powędruje do Agaty (komentarz z dnia 18.10.2016 | 08:32). Połączenie kurczaka z grillowaną cukinią, orzeszkami piniowymi, suszonymi pomidorami i parmezanem wyglądało bardzo interesująco, a po przygotowaniu sałatka ta okazała się wyśmienitą kompozycją. To faktycznie prawdziwy hołd dla kuchni śródziemnomorskiej! Serdecznie zachęcam Was do jej wypróbowania, a Agacie gratuluję doskonałego pomysłu!
ŚRÓDZIEMNOMORSKIE ŚRODY Z INDEX FOOD!
Ja również postanowiłam wziąć udział w zabawie i w związku z tym w każdą środę, aż do ogłoszenia wyników konkursu, będę się z Wami dzieliła swoimi pomysłami na sałatki, które będą przywoływały smaki charakterystyczne dla południa Europy. Jeśli tak, jak ja jesteście wielbicielami kuchni śródziemnomorskiej, to zapraszam Was do odwiedzania bloga w poszukiwaniu słonecznych inspiracji.
64 komentarze do "PRZYWOŁAJ SŁOŃCE Z INDEX FOOD! | KONKURS ZAKOŃCZONY"
Aneta76 27 października 2016 (00:00)
Moja propozycja to przywołująca słońce i beztroskie chwile sałatka z kurczakiem i szalotkowo-cytrusowym vinaigrette:
Potrzebujemy:
– 1/2 główki sałaty lodowej
– garść rukoli
– garść roszponki
– 1 świeży ogórek
– 2 pomidory
– 1 podwójna pierś z kurczaka
Szalotkowo-cytrusowy vinaigrette:
– 1 cebula szalotka
– 2 łyżki octu winnego białego Ponti
– 1 łyżka soku pomarańczowego Sunquick Pomarańcza
– 1 łyżka naturalnego soku z cytryn sycylijskich Limmi
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 50 ml oleju rzepakowego
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Do dużej miski dodać umyte i dobrze odsączone sałaty, pokrojonego w grubą kostkę ogórka i pokrojone pomidory. Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki, posolić i usmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Drobno pokrojoną cebulę szalotkę zalać octem z białego wina, sokiem cytrynowym i pomarańczowym i doprawić solą. Zostawić na około 15-30 minut do przemacerowania. Po tym czasie dodać olej rzepakowy, posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
Do warzyw dodać usmażoną pierś z kurczaka, całość polać szalotkowo-cytrusowym dressingiem i wymieszać.
Zuzanna 26 października 2016 (23:59)
Słoneczna sałatka Napoli
Składniki (porcja dla 2 osób):
-100 g mix sałat (moim zdaniem najlepiej pasują rukola, roszponka, szpinak, sałata lodowa)
-4 jajka
-puszka tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku Callipo
– 50 g ciecierzycy z puszki
– 30 g suszonych w słońcu pomidorów Ponti
-4 łyżki oliwek zielonych bez pestek Manzanilla Serpis
-2 duże pomidory świeże
Sos:
-2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine czosnek i chili Olitalia
-1 łyżka soku z cytryn sycylijskich Limmi
-1 pokrojona drobno papryczka pepperocino
-szczypta suszonej bazylii
Opis przygotowania:
Do misek wrzucamy po równo sałatę. Pomidory świeże i suszone kroimy w kostkę, oliwki na połówki, jajka na ćwiartki. Tuńczyka podsmażamy na patelni z ciecierzycą. Mieszamy składniki, a jajko układamy dookoła. Polewamy sosem. Podajemy ze świeżymi grzankami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym.
Agnieszka 26 października 2016 (21:55)
Sałatka włoska
Składniki:
1) 120 g makaronu farfalle
2) ok. 70 g salami
3) zielona papryka
4) mozzarella (ok. 130g)
5) 10 pomidorków koktajlowych
6) pęczek świeżej bazylii
7) olej
8) ocet winny
9) ocet balsamiczny z Modeny
10) sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
2. Salami kroimy w cienkie paski, natomiast paprykę i mozzarellę w kostkę.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
4. Listki bazylii siekamy.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy 4 łyżki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżkę octu winnego i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
6. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy, następnie polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę najlepiej odstawić na kilka minut, żeby smaki się „przegryzły”.
Bartosz 26 października 2016 (21:31)
“Shrek w Parmie”
Składniki
1) ok. 150 g szpinaku
2) 120 g suszonej żurawiny
3) awokado
4) prażony sezam
5) 8 plastrów szynki parmeńskiej
6) płatki migdałowe
7) oliwa (ok. 100 ml)
8) sok z cytryny
9) ocet balsamiczny z Modeny (ok. 50 ml)
10) świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
1. Szynkę parmeńską kroimy w kawałki.
2. Obrane awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni uważając, żeby się nie przypaliły.
4. Przygotowujemy sos: sok z cytryny mieszamy z oliwą i octem balsamicznym i dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz.
5. W salaterce układamy warstwami szpinak, kawałki szynki, awokado i żurawinę. Każdą warstwę skrapiamy przygotowanym sosem, posypujemy prażonym sezamem oraz płatkami migdałowymi.
Agnieszka 26 października 2016 (21:09)
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i dodatkami
Składniki:
1) 200 g makaronu fusilli
2) 2 puszki tuńczyka w oliwie w kawałku
3) brokuł
4) 4 jajka
5) ok. 4 łyżki kaparów
6) ok. 6 łyżek czarnych oliwek
7) 6 pomidorków koktajlowych
8) kilka listków bazylii
9) 5 łyżek majonezu
10) 300 ml jogurtu greckiego
11) sól, świeżo zmielony czarny pieprz
12) sok z połowy cytryny
13) maggi
14) 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w ósemki.
2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i wkładamy do gorącej wody i gotujemy około 5 minut, po czym osączamy je.
4. Listki bazylii kroimy w paseczki.
5. Kapary i oliwki osączamy na sitku. Oliwki kroimy w plasterki.
6. Tuńczyka osączamy na sitku (olej zostawiamy do sosu) i delikatnie rozdrabniamy widelcem.
7. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od upodobania).
8. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z jogurtem oraz dwiema łyżkami oleju z tuńczyka. Następnie dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka kropli maggi oraz sok z połowy cytryny i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie do sosu możemy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
9. Do miski przekładamy makaron oraz pozostałe składniki tj. tuńczyka, jajka, pomidory, brokuły, oliwki oraz kapary i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanymi listkami bazylii i kilkoma plasterkami czarnych oliwek.
Adriana 26 października 2016 (14:12)
Just Salad ,Salad Just teraz na pyszne sałatki inspirowane produktami Index Food przyszedł czas .Firma Index Food w 1988 roku powstała i moje wszystkie sałatki we włoskie pyszności odziała .Ich produkty są świeże w stu procentach prawdziwe zwłaszcza gdy są złociste jak wschodzące słońce oliwki z oliwek .W życiu należy się poddać wrażliwym ludzkim gestom i zjadać ze smakiem świeże włoskie pesto.Luboń koło Poznania tam niesamowita firma jaką jest Index Food się przed nami wyłania .Ona nikogo nie oszukuje tylko co najlepsze z włoskiej kuchni nam oferuje .Odkąd bloga Just a Salad poznałam to prawdziwą moc endorfin w swym domu przywołałam .Sałatki śródziemnomorskie można jeść do woli zwłaszcza gdy są przygotowywane na bazie rucoli .Opakowanie rucoli na ulubionym bazarku warzywnym kupuje i polskim sprzedawcom choć w małym procencie miejsce pracy funduje .Index Food ta firma jest dumą mojej rodzinki a do jej przygotowania potrzebne nam 15 dkg dojrzewającej szynki .Nie wiem czy wiecie ale codziennie poprawia mi humorek suszony w oleju pomidorek .Zielone oliwki z Index Food metkę oryginalności w sobie mają dlatego wszyscy ludzie po produkty tej marki z radością sięgają .Moja rodzina włoskiej kuchni nigdy nie unika a do sałatki warto dodać kilka pestek słonecznika .Nad moim domem nigdy nie pojawiają się deszczowe chmury a ser parmezan ścieram w grube wióry .Dzięki włoskie kuchni na talerzu można stworzyć zawsze coś niesamowitego i warto do każdej sałatki dodać octu balsamicznego .Najlepiej jedną jego łyżeczkę by na podniebieniu stworzyć smaczną bajeczkę .Każdego człowieka na całym świece zadziwia świeża od Index Food oliwa .Sałatkę przeze mnie przygotowywaną uwielbia jeść również mój gostek wtedy króluje w niej dwu ząbkowy czosnek .Dla uspokojenia głodu warto dodać do sałatki małą łyżeczkę wielokwiatowego miodu .Oczywiście słonecznik na patelni usmażyć i o wygranej dzięki Index Food marzyć 🙂 🙂 .Rukolę należy umyć i osuszyć ręcznikiem a tą czynność dokonuje wraz z moim życiowym chłopczykiem .Wiedzą wszystkie kochające śródziemnomorską kuchnię laski ,że szynkę dojrzewającą należy pokroić w paski .Czosnek drobno siekamy według przepisu mojej mamy .Wszystkie składniki w słoju mieszamy i do całego świata się uśmiechamy .Życzę smacznego i każdego dnia na blogu Just a Salad spędzonego .
Magda Płaza 25 października 2016 (20:15)
1 bakłażan
1 cukinia
1 pierś z kurczaka
½ papryki czerwonej
½ papryki zielonej
150g mieszanki sałat z rucolą
Oliwki Serpis
Garść pestek słonecznika
Grana Padano do posypania
Oliwa extra vergin Olitalia
Ziarna słonecznika
Czosnek
Świeże zioła
Sól, pieprz
Sałatę myjemy. Bakłażana i cukinię kroimy w około 1cm plasterki. Papryki kroimy w paski. Posypujemy solą, pieprzem oraz polewamy oliwą i grillujemy.
Kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ziół, po czym grillujemy go w całości na patelni grillowej.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Dressing:
3 łyżki Oliwy extra vergin Olitalia
2 łyżki octu balsamiczny Ponti
Sól, pieprz
Oliwę i ocet dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sałatę wykładamy na talerz. Układamy po 2-3 plastry bakłażana i cukinii oraz kilka plasterków papryki. Kurczaka kroimy na plastry około 1,5cm i układamy na talerzu. Dodajemy oliwki. Całość posypujemy Grana Padano i prażonymi ziarnami słonecznika. Całość polewamy dresingiem.
Justyna 25 października 2016 (23:09)
Sałatka z jarmużem i kurczakiem w sosie z mango
Składniki sałatki:
-jarmuż
– pierś z kurczaka
– cebula czerwona
– ser pleśniowy typu blue
– gruszka
– pomidorki koktajlowe
– olej ryżowy Olitalia
– łyżka soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– łyżka masła
Przyprawy sałatka:
– cząber
– pół łyżeczki brązowego cukru
– sól
– pieprz
Składniki sos mango:
– łyżeczka octu balsamicznego Ponti
– mango
– szczypta chilli
– sok z połowy cytryny
– olej ryżowy Olitalia
– pół łyżeczki cukru
1) Przygotowanie sosu:
– Mango delikatnie podsmażyć na oleju ryżowym Olitalia. Chwilę poddusić pod przykryciem.
– Wszystkie składniki sosu zblendować.
2) Jarmuż udusić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem
3) Gruszkę pokroić w kostkę. Karmelizować na patelni z dodatkiem masła, soku z cytryny i cukru.
4) Pierś z kurczaka pokroić w paski. Doprawić solą, pieprzem i cząbrem. Delikatnie podsmażyć na oleju ryżowym Olitalia.
5) Składniki połączyć i polać sosem z mango.
Katarzyna Szczembara 25 października 2016 (14:04)
Sałatka z roszponką, szynką serrano i mozzarellą
Składniki tej sałatki można modyfikować -zamiast roszponki użyć rukolę, zamiast szynki serrano – szynkę parmeńską, jednak mnie najbardziej odpowiada takie połączenie.
Składniki :
opakowanie roszponki
opakowanie pomidorów koktajlowych/truskawkowych
1 duża czerwona cebula
1 lub 2 opakowania mozarelli
1 opakowanie szynki serrano
1 słoik/ woreczek oliwek
Na rukolę położyć pokrojone na połówki pomidory, oliwki cebulę pokrojoną w piórka. Dodatkowo pokrojoną w paski mozzarellę i szynkę serranno.
Składniki na sos:
2 łyżeczki musztardy Dijon
2-3 łyżeczek miodu kremowego
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać miód. Następnie powoli dolewać oliwę z oliwek do uzyskania konsystencji sosu winegret.
Nulek 24 października 2016 (20:20)
NATURA WŁOSKIEGO KURA
Kurczak z pary, trzy sałaty,
czerwonej cebuli zapas,
warto też za pomidora
mięsistego tutaj złapać,
dorzucić do puli sporo
włoskich orzechów, migdały
uprażone też by w miksie
tym się wiosennym przydały,
ciut suszonej żurawiny,
sól, pieprz, curry, imbir (pycha!)…
Ale żeby każdy łasuch
z zachwytu nad michą wzdychał,
pamiętajcie o dressingu
z oleju rzepakowego,
miodu, ziół oraz miłości.
Nie trzeba więcej do tego!
Składniki:
ulubiona sałata – u mnie 3 rodzaje
kilka plastrów zgrillowanego kurczaka np. z obiadu dnia poprzedniego
1-2 czerwone cebule
2 pomidory pokrojone w kostkę (można wykroić z nich środki, będzie mniej mokro)
garść orzechów włoskich
garść prażonych migdałów
garść suszonej żurawiny
przyprawy: sól, pieprz, curry, imbir
No i dressing:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano
Składniki na sałatkę siekamy/kroimy – jak lubimy.
Sałatę rwiemy, bo krojona to już nie to samo…
Przyprawiamy i odstawiamy – niech się przegryzie.
Składniki dressingu mieszamy w shakerze.
Przed podaniem sałatkę skrapiamy dressingiem i zachwycamy się zieleniną z boskimi dodatkami i cudownym posmakiem natury!
Ania 23 października 2016 (21:27)
Zaskoczona Włoszka
Aromatyczna rukola i suszone pomidory zawsze kojarzyły mi się ze słonecznym Półwyspem Apenińskim. Bardzo często są bazą dla moich sałatek. Tym razem moją sałatkę urozmaiciłam ciecierzycą, włoskimi kaparami i polską żurawiną. Słodka suszona żurawina jest przeciwwagą dla gorzkawych kaparów. Jest również niemałym zaskoczeniem dla osób, które widziałyby ją tylko w wydaniu deserowym. Stąd nazwa mojej sałatki Zaskoczona Włoszka.
Składniki na 4 porcje:
ciecierzyca sypka ok. 70 gramów
rukola
suszone pomidory w oleju Ponti
kapary w occie winnym Ponti ok. 10 gramów
suszona żurawina ok. 10 gramów
1. Bierzemy 3 garści rukoli, płuczemy i układamy na półmisku.
2. Rukolę posypujemy ugotowaną ciecierzycą (lub ciecierzycą z puszki).
3. Rukolę i ciecierzycę polewamy olejem z suszonych pomidorów (dosłownie kilka łyżek stołowych ok. 5)
4. Wybieramy kilka dużych suszonych pomidorów, które kroimy w paski i mieszamy z ciecierzycą.
5. Całość posypujemy kaparami i suszoną żurawiną.
Czas przygotowania sałatki zależy od rodzaju ciecierzycy, którą wybierzemy. Jeśli wybierzemy sypką ciecierzycą, którą trzeba moczyć przez 12 godzin i gotować 45 minut to czas poświęcony na przygotowanie sałatki będzie nieporównywalnie dłuższy, niż przy wyborze ciecierzycy z puszki. Ja wybrałam ciecierzycę sypką, ponieważ miałam ją w domu.
Olej z pomidorów suszonych posłużył jako dressing. Zazwyczaj jest to olej rzepakowy z domieszką ziół. Również doskonale nadaje się do smażenia.
Paloma 22 października 2016 (13:44)
Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem i serem feta
1 sałata lodowa
20 dag pomidorków cherry
20 dag sera feta
80 g zielonych oliwek Serpis
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
garść orzechów włoskich
Sos
3 łyżki białego wytrawnego wina
3 łyżki oliwy z oliwek Olitalia
3 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka prawdziwego miodu
sól morska
pieprz czarny grubo mielony
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i przesypujemy do miski. Papryki i pomidorki cherry myjemy. Z papryki wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, pomidorki kroimy na pół a obraną cebulę w cieniutkie piórka. Ser osączamy z zalewy tak samo oliwki i mieszamy wszystkie składniki razem w salaterce. Orzechy włoskie siekamy nożem i prażymy chwilę na suchej patelni. Posypujemy sałatkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki sosu. Zakręcamy i potrząsamy kilkakrotnie. Wymieszanym sosem polewamy sałatkę. Na natłuszczonej oliwą patelni grillowej układamy wcześniej zamarynowane w jogurcie naturalnym, ostrej papryce w proszku, soli, pieprzu, chilli i suszonym majeranku piersi z kurczaka. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Pokrojoną pierś dodajemy do sałatki. Podawać z grzankami ziołowymi. Smacznego 🙂
Magdalena 21 października 2016 (02:58)
Sałatka z indykiem, gruszką oraz serem feta
Składniki:
ok. 200 g miksu sałat
puszka gruszek Valfrutta 425 ml
200 g sera feta
200-250 g fileta z indyka
1 łyżka wiórek kokosowych
pieprz, sól, przyprawa do drobiu
2-3 łyżki oliwy Olitalia
Sos:
3 łyżki oliwy Olitalia
3 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytyn sycylijskich Limmi
pieprz, sól
Wykonanie:
Indyka myjemy, suszymy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Olitalia. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Gdy indyk jest już prawie gotowy dodajemy wiórki kokosowe i smażymy kilka minut aż się przyrumienią. Indyka odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostygnięcia.
Sałatę myjemy, suszymy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Gruszki odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Indyka z kokosem, gruszki oraz ser feta wrzucamy do miski z sałatą, mieszamy.
Przygotowujemy sos: oliwę Olitalia, mieszamy z wodę. Dodajemy sok z cytryn Sycylijskich Limmi, miód i musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę. Mieszamy.
Magda 19 października 2016 (20:11)
Sałatka z dzikim ryżem i krewetkami
6 liści sałaty masłowej
10 krewetek królewskich
½ opakowania mozzarelli kulki małe
1 cebula czerwona
7 gron winogrono ciemne
5 pomidorków koktajlowych
6 oliwek zielonych Ponti
½ papryczki chili
5 łyżek ryżu dzikiego ugotowanego
Sól
Pieprz
½ łyżeczki Bazyli suszonej
½ łyżeczki oregano suszone
Olej
sos:
5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia
5 łyżek wody
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 ząbku czosnku
koper suszony
sól
Krewetki marynuję w oliwie, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano, pokrojoną papryczkę chili. Odstawiam na 30 minut. Smażę na patelni 1 minutę. Sałatę myję, osuszam, strzepię, i układam na talerzu. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dziki ryż, winogrono, mozzarellę. Następnie dodaję pomidorki koktajlowe, krewetki, oliwki. Składniki na sos przelewam do słoiczka, zakręcam i energicznie potrząsam. Polewam sałatkę sosem.
Magda 19 października 2016 (19:37)
Sałatka grecka pod gwiazdami
7 liści sałaty masłowej
6 pomidorów suszonych Ponti
15 oliwek zielonych z papryką Serpis
kawałek ogórka zielonego
5 dkg sera feta
1 cebula czerwona
1/3 papryki czerwonej
1/3 puszki fasoli białej
5 pomidorków koktajlowych
sos vinaigrette:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
1 ząbek czosnku
1 /2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
1 łyżeczka octu winnego
Sałatkę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję pokrojone suszone pomidory, oliwki, pokrojoną cebulę czerwoną w talarki, ser feta pokrojony w kostkę. Fasolę odsączam z zalewy i także dodaję. Ogórek kroję w plastry. Z papryki wycinam nożykiem specjalnym gwiazdki, dodaję pokrojone pomidorki. Wszystkie składniki sosu umieszczam w słoiczku, zakręcam go i energicznie potrząsam aż sos zrobi się gęsty. Polewam nim sałatkę.
Justyna 19 października 2016 (17:31)
Kocham wszelkie sałatki. Z kuchnią śródziemnomorską kojarzą mi się przede wszystkim pachnące pomidory 🙂
Zatem będzie z pomidorami, ale nie tylko – w sałatce są też jaja, sałaty i chrupiące szparagi! Wszystko co najlepsze i najświeższe skropione sosem na bazie musztardy i soku z cytryny. Częstujcie się 🙂
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:49)
Panzanella
Składniki:
Pomidory (żółte i czerwone) – 2 duże, 10 koktajlowych
Chleb np. ciabatta – ½ bochenka
Parmezan – 2 łyżki startego lub w plastrach
Orzechy pini – 1 łyżka
Świeże zioła np. bazylia, oregano, rozmaryn
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Chleb kroimy w dużą kostkę, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Grillujemy w piekarniku lub na patelni, aż powstaną chrupiące grzanki. Najlepiej sprawdza się tutaj czerstwy chleb lub chlebek toskański, ale możemy użyć także ciabatty.
Pomidory myjemy i kroimy – duże pomidory na ćwiartki lub w plastry, a pomidorki koktajlowe na pół. Pomidory mieszamy ze świeżymi ziołami, chlebem, solą i pieprzem. Układamy na półmisku, posypujemy parmezanem, orzechami pinii i polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Podajemy schłodzone.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:48)
Sałatka z rukoli, grillowanej nektarynki, mozarelli i szynki prosciutto z pesto
Składniki:
Rukola – 2 garści
Nektarynka – 1 sztuka
Mozarella – 1 kulka
Szynka prosciutto – 2-3 plastry
Pesto bazyliowe – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Orzeszki pini
Składniki:
W płaskim naczyniu układamy rukolę, a na niej poszarpane kawałki mozarelli i plastry szynki prosciutto. Na patelni grillowej lub w piekarniku grillujemy plastry nektarynki posmarowane delikatnie oliwą z oliwek. Gotowe plastry nektarynki układamy na sałacie i całość polewamy pesto bazyliowym, oliwą i octem balsamicznym. Posypujemy orzeszkami pini.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:46)
Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem
Składniki:
Sałata rzymska – 2 główki
Papryka czerwona – 2 sztuki
Pomidor – 2 sztuki
Granat – ½ sztuki
Ser halloumi – 200g
Kalmary baby – 10 sztuk
Sezam czarny i biały
Składniki – sos:
Miód – 1 łyżka
Sok z ½ cytryny
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Wykonanie – sałatka:
Paprykę umyć, pokroić w kostkę i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ser halloumi pokroić w plastry i ugrillować. Kalmary oczyścić, pokroić i grillować przez 1 minutę.
W naczyniu układać warstwami liście sałaty, plastry pomidora, pieczoną paprykę, ser i kalmary. Całość posypać granatem i sezamem. Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i oliwy.
Sałatkę podawać z grzankami.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:45)
Amatriciana
Składniki – 2 porcje:
Makaron fusilli lub spaghetti – 200g (można zastąpić go makaronem spaghetti lub bucatini)
Pancetta – 50g
Peperoncino – 1 sztuka
Pomidory świeże lub z puszki – 250g
Sól
Oliwa – 1 łyżka
Parmezan – 1 łyżeczka startego
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej całą papryczkę peperonciono (nie ma potrzeby, żeby ją kroić). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pancettę i podsmażamy. Po około 7-10 minutach dodajemy pokrojone pomidory i całość dusimy. Do sosu można dodać 1-2 łyżki wody. Doprawiamy do smaku solą
Sos gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
W tym czasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzamy, ale nie wylewamy całej wody – zostawiamy 3-4 łyżki wody, aby dodać do sosu, dzięki czemu połączy się on idealnie
z makaronem. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:44)
Makaron z krewetkami w sosie cytrynowo – maślanym z białym winem
Składniki – 2 porcje:
Makaron – 200g
Krewetki koktajlowe – 150g
Masło – 50g
Oliwa z oliwek – 5g
Sok i skórka z 1 cytryny
Wino białe wytrawne – 120 ml
Sól, szczypiorek
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy sok z 1 cytryny i otartą skórkę z 1 cytryny. Całość podlewamy winem i redukujemy. Gdy sos będzie miał już odpowiednią konsystencję, przelewamy go przez sito (chyba, że komuś nie przeszkadza obecność skórki z cytryny). Na patelni rozgrzewamy
1 łyżeczkę oliwy z oliwek i smażymy na niej krewetki (obrane, wcześniej rozmrożone, jeśli ktoś takich używa) przez 2-3 minuty. Podsmażone krewetki podlewamy sosem i całość dusimy przez kolejne 3-4 minuty. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, sól i posiekany szczypiorek.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:43)
Makaron pappardelle z mulami w sosie z białego wina i pesto
z suszonych pomidorów
Składniki – 2 porcje:
Makaron pappardelle – 200g
Mule – 100g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Białe wino – 150ml
Pesto rosso – 2 łyżki
Ser ricotta – 2 łyżki
Natka pietruszki – 2 łyżki
Pomidory koktajlowe – 200g
Czosnek – 1 ząbek
Rukola do dekoracji
Plastry parmezanu
Sól
Wykonanie:
Mule płuczemy, tak aby pozbyć się z nich piasku. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem i pesto z suszonych pomidorów. Podsmażone mule podlewamy białym winem i redukujemy sos na mocnym ogniu. Po 2-3 minutach zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu ser ricotta i pokrojone pomidory koktajlowe. Całość dusimy jeszcze przez około 2-3 minuty, a następnie doprawiamy do smaku solą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron al dente mieszamy z sosem, rukolą i posypujemy plastrami parmezany.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:43)
Makaron z czarną truflą
Składniki – 2 porcje:
Makaron – 200g
Czarna trufla – 1 sztuka
Oliwa truflowa (opcjonalnie) – 1 łyżka
Masło – 2 łyżki
Białe wino – 3 łyżki
Parmezan – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie roztapiamy masło (z oliwą truflową) i podsmażamy na nim cienkie plastry trufli. Dodajemy białe wino i redukujemy. Ugotowany makaron mieszamy z masłem i truflami, posypujemy świeżo startą truflą i parmezanem.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:42)
Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala
Składniki – 2 porcje:
Makaron np. spaghetti – 200g
Krewetki – 10 sztuk
Mule – 20 sztuk
Ośmiornica – 2-3 macki
Kalmary baby – 6 sztuk
Pomidory koktajlowe – 20 sztuk
Czosnek – 3 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Wino marsala – 120ml
Masło – 1 łyżka
Natka pietruszki – 1 pęczek
Sól
Kilka listków bazylii
Oliwa do smażenia
Wykonanie:
Owoce morza czyścimy (krewetki obieramy z pancerza, usuwamy jelita) i dokładnie myjemy. W przepisie wykorzystujemy ugotowane (gotowe) macki ośmiornicy, które kroimy w kawałki 2-3 cm. Kalmary czyścimy i kroimy w krążki 0,5-1cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez 3-4 minut. Następie dodajemy krewetki i smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza. Wszystko smażymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii i doprawiamy do smaku. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam dodanie do sosu szczypty suszonych płatków chili.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i gdy jest już al dente mieszamy go z sosem. Pamiętamy, aby odlać 2-3 łyżki wody w której gotował się makaron i dodać ją do sosu, aby dobrze „połączył” się z makaronem.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:41)
Makaron maślano – cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami
Składniki – 2 porcje:
Makaron np. tagliatelle – 200g
Przegrzebki – minimum 8 sztuk
Krewetki – 14-16 sztuk
Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej
Czosnek – 2 ząbki
Wino białe wytrawne – 120 ml
Masło – 25 g
Sok z ½ cytryny
Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek i masło do smażenia owoców morza
Wykonanie:
Krewetki obrać i usunąć z nich jelita (kilka można zostawić w pancerzu do dekoracji). Przegrzebki delikatnie przepłukać i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plastry. Gdy czosnek będzie delikatnie podsmażony dodać do niego cukinię pokrojoną w paski. Całość zalać winem i zredukować. Następnie dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć krewetki po minucie z każdej strony. Usmażone krewetki dodać do sosu.
Na osobnej patelni rozgrzać masło i usmażyć przegrzebki – po minucie z każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym się smażą.
Gdy przegrzebki będą już gotowe, dodać je do sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z makaronem ugotowanym al dente.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:40)
Makaron z pesto z pieczonej papryki
Składniki – 4 porcje:
Papryka czerwona – 5 sztuk
Czosnek – 2 ząbki
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Parmezan – 3 łyżki startego
Oliwa z oliwek – ½ szklanki
Papryczka peperoncino (lub inna ostra) – 1 sztuka
Sól
Makaron – 350-400g
Wykonanie:
Paprykę umyć a następnie delikatnie posmarować oliwą z oliwek i piec w 180 stopniach przez 25-35 minut (aż skórka zacznie robić się czarna). Następnie papryki przełożyć do foliowego woreczka i usunąć z nich skórę.
Upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych papryki zmiksować razem z czosnkiem, ostrą papryczką, orzechami i parmezanem dodając stopniowo oliwę z oliwek.
Gotowe pesto doprawić do smaku solą.
Makaron ugotować w osolonej wodzie i wymieszać z pesto. Podawać z plastrami parmezanu, świeżą bazylią i kaparami.
Aleksandra Mach 19 października 2016 (15:39)
Sałatka z arbuzem, szynką parmeńską i miętą
Składniki – 2 porcje:
Arbuz – 2 szklanki pokrojonego w kostkę
Ogórek zielony – 1 sztuka
Pomidory koktajlowe – 1 szklanka
Słonecznik – 2 łyżki
Mięta – 3 łyżki drobno posiekanej
Szynka parmeńska – 5 plasterków
Składniki – sos:
Sok z cytryny – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Ocet balsamiczny – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól
Wykonanie:
Wszystkie owoce i warzywa umyć i osuszyć. Arbuza i ogórka pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do wymieszanych owoców i warzyw. Następnie dodać drobno posikaną miętę i wymieszać z sosem. Całość doprawić do smaku solą i przełożyć do miseczek. Następnie na wierzchu sałatki ułożyć kawałki szynki parmeńską.
Wioleta 18 października 2016 (20:40)
Sałatka z krewetkami w kokosowej panierce
Potrzebujemy:
1 opakowanie krewetek
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
olej do smażenia
Krewetki rozmrażamy i zdejmujemy z nich ogonki.
Następnie wsypujemy oczyszczone krewetki do rozkłóconego jajka.
Kolejnym krokiem jest obtoczenie krewetek w panierce przygotowanej z wiórek kokosowych i mąki pszennej.
Tak przygotowane krewetki wkładamy ma rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Ponadto:
garść sałaty, u mnie sałata Little Gem
kilka plasterków zielonego ogórka
garść pistacji
Sałatę kroimy, bądź rwiemy na kawałki.
Pistacje lekko siekamy nożem.
Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej.
Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo do sałatek
Glassa Gastronomica Ponti
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przyprawami.
Polewamy nim sałatę i ogórka. Następnie posypujemy posiekanymi pistacjami.
Kolejnym etapem jest nałożenie krewetek i polanie całości zygzakiem Glassa Gastronomica Ponti
Katarzyna 18 października 2016 (16:59)
Sałatka zaczarowanych wysp
Składniki:
200 g sera feta pokrojonego w kostkę
garść drobno pokrojonych oliwek
4 pomidory (niezbyt dojrzałe)
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
300 g makaronu Rurki skośne – penne rigate
200 g makaronu Kokardki – Farfalle
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki soku ze świeżych pomidorów
3 łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. W salaterce umieszczamy makaron i pomidory. Dodajemy odsączonego tuńczyka i fetę.
Ocet, oliwę, sok z pomidora, sól, pieprz i czosnek blendujemy aż składniki się połączą tworząc krem. Wlewamy do salaterki z pozostałymi składnikami i mieszamy dokładnie.
Agata 18 października 2016 (08:44)
Sałatka z kurczakiem, winogronami, serem feta i orzechami włoskimi
Składniki na 2 porcje:
1 filet z kurczaka
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju z pestek winogron Olitalia
14 różowych winogron, przekrojonych na pół, pozbawionych pestek
10 orzechów włoskich
80 g sera feta, pokruszonego
mieszanka sałat, najlepiej z rukolą
Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
2 łyżki miodu
sól, pieprz do smaku
1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Opłucz filet z kurczaka i dopraw go solą i pieprzem. Wrzuć mięso na patelnię i smaż przez kilka minut z dwóch stron, aż będzie gotowe. Zdejmij filet z patelni i pokrój go na paski.
2. Na suchej rozgrzanej patelni podpraż orzechy włoskie, aż zaczną przyjemnie pachnieć i lekko się zarumienią.
3. Na talerzu rozłóż sałatę, dodaj pokrojone winogrona i orzechy. Na środku połóż usmażonego kurczaka pokrojonego w paski, posyp wszystko pokruszonym serem feta.
4. Przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej w słoiku, mocno wstrząsając. Polej sałatkę.
Voila! 🙂
Agata 18 października 2016 (08:32)
Sałatka z kurczakiem, grillowaną cukinią, orzeszkami piniowymi, suszonymi pomidorami i parmezanem
To prawdziwy hołd dla kuchni śródziemnomorskiej! Cukinia, orzechy pinii, suszone pomidory i parmezan to flagowe składniki potraw z basenu Morza Śródziemnego. Dopełnieniem sałatki jest jednak pyszna, soczysta pierś z polskiego zagrodowego kurczaka 🙂
Składniki na 2 porcje:
mieszanka sałat, np. z rukolą
250 g piersi kurczaka zagrodowego
2/3 średniej cukinii
12 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
3 łyżki orzeszków piniowych
3 łyżki drobno startego parmezanu
pół łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku
olej z pestek winogron Olitalia
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny Ponti
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
grubo mielone sól, pieprz do smaku
Pokrój filety z kurczaka w kawałki, nasmaruj olejem z pestek winogron, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej grilla elektrycznego, połóż na nim mięso i grilluj z każdej strony przez ok. 5 minut.
Pokrój cukinię na plasterki grubości ok. 0,5 cm, natrzyj olejem, dopraw solą, pieprzem i oregano. Połóż na grillu elektrycznym i grilluj przez około 3 minuty z każdej strony (aż cukinia lekko zmięknie). Zdejmij. Jeśli nie masz grilla, cukinię i kurczaka możesz usmażyć na zwykłej patelni.
Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć orzeszki piniowe, a następnie ciągle mieszając doprowadź do ich zarumienienia.
Na talerzu rozłóż sałatę, dodaj kurczaka, cukinię, pomidory suszone pokrojone w paski i zarumienione orzeszki piniowe. Posyp wszystko tartym parmezanem. Polej przygotowanym dressingiem.
Ania 17 października 2016 (21:05)
Z ziemi włoskiej do Polski, czyli poznajemy karczochy
Karczoch to popularne warzywo w kuchni śródziemnomorskiej i… prawie nieznane w Polsce. Wyglądem przypomina piękny kwiat o zielono – fioletowych listkach. Najsmaczniejsze w karczochu jest serce, czyli jego środek. Włosi bardzo lubią połączenie karczochów i tuńczyka w sałatkach. Zainspirowana tą kombinacją stworzyłam lekką sałatkę, która nadaje się na szybką popołudniową przekąskę.
Porcja sałatki jest dla dwóch osób, a czas przygotowania to ok. 15 minut.
Składniki:
Karczochy krojone Ponti – pół słoiczka
Tuńczyk w oliwie z oliwek w kawałku Callipo 80 g
Kukurydza Valfrutta – pół puszki
Papryka marynowana – ok. 1,5 dużej papryki (u mnie domowa)
Zielona pietruszka
Dressing:
3 łyżki Oliwy z Oliwek Extra Vergine
łyżka soku z cytryny
duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Paprykę kroję na mniejsze części i mieszam z kukurydzą. Tuńczyka rozdrabniam widelcem i dodaję do kukurydzy i papryki. Następnie dodaję już pokrojone karczochy.
Przygotowuję dressing. W słoiczku mieszam 3 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, starty ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji polewam dressingiem sałatkę i posypuję poszatkowaną zieloną pietruszką. Smacznego!
Monika 17 października 2016 (13:33)
Sałatka z pomidorów i oliwek
Składniki:
15 pomidorków (ja użyłam śliwkowych i koktajlowych)
8 czarnych oliwek bez pestek
8 zielonych oliwek bez pestek
1 czerwona cebula
1 łyżka poszatkowanych liści mięty
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Oliwki kroimy w grube plasterki, cebulę w piórka. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy miętę, oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Marika Romocka 17 października 2016 (12:22)
“Poranek w słonecznej Toskani”
200 gram ugotowanego makaronu al dente firmy Arrighi
50 gram orzechów nerkowca
Około 30 listków posiekanej rukoli
Około 6 plasterków surowej wędliny Prosciutto
Pół puszki zielonych oliwek
1 mozarella
6 sztuk suszonych pomidorów
Opcjonalnie kilka dużych kapar
Przygotowanie:
1.Gotujemy następnie odcedzamy makaron al dente, przekładamy do miski sałatkowej.
2. Siekamy rukolę, prosciutto, suszone pomidory, oliwki na małe kawałki. Dodajemy do makaronu.
3. Siekamy w kosteczkę ser mozarella,dodajemy.
4. Dorzucamy kilka kapar oraz orzechy nerkowca nasza sałatkę.
5.Ostatni punkt to wymieszanie w miseczce oliwy, octu balsamicznego, musztardy, wody i podanych przypraw.
6. Sałatkę polewamy utworzonym sosem.
7. Na koniec opcjonalnie skrapiamy całość sokiem z cytryny.
8. Sałatkę podajemy i cieszymy się pysznym śródziemnomorskim smakiem!:)
Sos:
150 ml oliwy z oliwek Olitalia
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka zimnej wody
1/2 ząbka czosnku
Wojciech 16 października 2016 (16:41)
Sałatka śródziemnomorska
Sałatka śródziemnomorska
Sałatka śródziemnomorska
Sałatka śródziemnomorska
Składniki
1 opakowanie miksu sałat lodowych
20 dag pomidorków cherry
20 dag serka sałatkowego w kostkach z czosnkiem i
pietruszką np Apetina
80 g zielonych oliwek z pastą paprykową
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
garść orzechów włoskich
Sos:
2 łyżki białego wytrawnego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka miodu prawdziwego
pieprz czarny grubo mielony do smaku
sól morska do smaku
Sposób przygotowania
1.
Miks sałat przesypujemy do dużej miski.Papryki i pomidory cherry myjemy z papryki wydrążamy nasiona kroimy w paseczki, pomidory kroimy na połówki.Obraną cebulę w cieniutkie piórka.
2.
Ser osączamy z zalewy solankowej tak samo oliwki,mieszamy wszystkie składniki razem w salaterce.Orzechy włoskie siekamy nożem,prażymy chwilę na suchej patelni.Posypujemy sałatkę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.
Sos: w słoiczku mieszamy wszystkie składniki sosu zakręcamy i potrząsamy kilkakrotnie słoikiem,wymieszanym sosem polewamy sałatkę,chłodzimy i podajemy.
Jola 15 października 2016 (13:02)
Kochani! Mam dla Was przepis na najlepszą sałatkę we włoskim stylu! Oto on:
2 szklanki makaronu
oliwa z oliwek
3 średnie pomidory lub dwie garście pomidorów koktajlowych
2 kulki mozzarelli
garść czarnych oliwek
250g serka mascarpone
pęczek bazylii
ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente z dodatkiem oliwy z oliwek. Umyte pomidory oraz mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Oliwki można pokroić na mniejsze kawałki, ale nie trzeba. Serek mascarpone blendujemy z jedną łyżką oliwy z oliwek, listkami oberwanymi z jednego pęczka bazylii, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy w misce. Smacznego 🙂
Magdalena soroka 14 października 2016 (03:33)
Sałatka “romans kurczaka z gruszką na sałacie”
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
Sól, pieprz
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu płynnego
1 op. mieszanki sałat
1 pomidor
1/2 długiego zielonego ogórka
1/2 czerwonej papryki
1 gruszka
2 jajka
Garść słonecznika
Sos:
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Krok po kroku
Filety z kurczaka obieramy z chrząstek, błonek i myjemy.
W misce mieszamy sos sojowy i miód. Całość mieszamy i dodajemy kurczaka. Zakrywamy folią i zostawiamy w lodówce na conajmniej 2 godziny.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski.
Ogórka myjemy, obieramy z skórki i kroimy w talarki.
Pomidora sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w plastry.
Gruszkę obieramy z skórki i kroimy w cienkie plastry.
Rozgrzewamy patelnię, na która wykładamy papier do pieczenia.
Zamarynowanego kurczaka smażymy na papierze do pieczenia i dodajemy resztę marynaty.
Upieczonego kurczaka kroimy w plastry.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Do miski wsypujemy sałatę. Dodajemy warzywa i gruszkę oraz kawałki kurczaka. Polewamy sosem.
Sos
Wszystkie składniki mieszamy.
Smacznego!
Joanna 12 października 2016 (21:09)
Składniki: mix sałat, oliwki, feta, pomidorki koktajlowe, oliwa z pierwszego tłoczenia, cebulka, ogórek, żółty melon. Żółty melon przecinamy na pół i wydrążamy środek. Warzywa myjemy, kroimy, dodajemy fetę, całość należy skropić oliwką. Żółta skóra melona, przywołuje słońce i to dosłownie!
Barbara 10 października 2016 (20:49)
Sałatka o nazwie CAŁA GAMA SMAKU
składnik podstawowy:
1) Koktajl owocowy Valfrutta w puszce 425ml
sos:
serek waniliowy homogenizowany 200 g, 3 łyżki zalewy z koktajlu owocowego Valfrutta, 3 łyżki wiórek kokosowych. Wszystko razem wymieszać w mieszczce.
Owoce śródziemnomorskie z puszki odsączyć na sitku, wrzucić do eleganckiej kolorowej salaterki, polać przygotowanym wcześniej sosem a następnie wymieszać.
Na koniec delektować się smakiem.
Sandra 10 października 2016 (00:32)
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Lekka, zdrowa sałatka pełna warzyw i bogatego w białko tuńczyka, która świetnie sprawdzi się jako obiad w wersji fit. Wyrazisty tuńczyk świetnie współgra z lekko ostrą rukolą i delikatnym jajkiem.
Składniki:
(na duże 2 porcje)
opakowanie rukoli
puszka (200g) tuńczyka w sosie własnym
2 jajka
1 szalotka
rzeżucha lub koperek
½ strąka czerwonej papryki
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki.
Rukolę i paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sandra 10 października 2016 (00:32)
Pieczarki z szpinakiem i suszonymi pomidorami
Sałatka, jarzynka, przystawka… jakkolwiek zaklasyfikujemy to danie jedno jest pewne – połączenie wyrazistych pieczarek, świeżego szpinaku i słodkawych suszonych pomidorów jest wyborne. Polecam gorąco wypróbować to wiosenne zestawienie smaków.
Składniki:
400g małych pieczarek
3 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
duża biała cebula
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
sól, czarnym pieprz
½ słoika suszonych pomidorów w oliwie
2-3 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Cebulę siekamy w pół plasterki a czosnek w cieniutkie plasterki, szklimy na tłuszczu. Pieczarki kroimy na pół i podsmażamy z cebulką. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy aż grzyby się zarumienią. Dodajemy solidna porcję świeżego, umytego szpinaku i podsmażamy jeszcze chwilę aż szpinak zmięknie ale pozostanie jędrny. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sandra 10 października 2016 (00:30)
Sałatka w stylu włoskim
Chrupiąca kapusta, aromatyczne suszone pomidory, wyrazisty parmezan i grillowana pierś z kurczaka. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.
Składniki:
200g sałaty/rukoli/szpinaku
½ słoiczka suszonych pomidorów (pomidory +oliwa)
80g parmezanu
½ puszki kukurydzy
mała cukinia
2 piersi z kurczaka
sól, czarny pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia,
papryka w płatkach
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy. Kapustę drobno siekamy i układamy na talerzach. Cukinie kroimy w niewielkie słupki. Kukurydzę odsączamy. Warzywa układamy na kapuście razem z odsączonymi z oleju suszonymi pomidorami.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Rozkrawamy wzdłuż na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej przesmażamy mięso z obu stron. Odkładamy na deskę do krojenia i lekko przestudzamy. Kroimy w paski.
Na wierzch sałatki układamy kawałki grillowanego kurczaka. Całość posypujemy pokruszonymi kawałkami parmezanu oraz płatkami papryki.
Sałatkę skrapiamy oliwa pomidorową i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sandra 10 października 2016 (00:29)
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i orzechami
Przepyszna sałatka z tuńczykiem która również może posłużyć jako znakomita pasta na chleb. Jeśli dodamy do nie starty żółty ser i zapieczemy na chlebku otrzymamy wspaniała grzankę.
Składniki:
100g brązowego ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
średnia czerwona cebulka
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki żurawiny
150g majonezu
sól, pieprz
opcjonalnie: 100g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Cebule siekamy w drobna kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy. Ryż, tuńczyka, cebule, orzechy i żurawinę łączymy w średniej miseczce. Dodajemy majonez i przyprawy do smaku.
Sandra 10 października 2016 (00:28)
Sałatka a’la Cezar z kurczakiem
Absolutnie przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać!
Składniki:
2 garście fasolki szparagowej
1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g)
sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek
5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku
sałata lodowa lub rzymska
garść listków bazylii
1/2 szklanki drobno startego parmezanu
2-3 kromki pszennego pieczywa
5 filecików anchois w oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
ząbek czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Plasterki szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips.
Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek rozcieramy. Łączymy anchois z czosnkiem, 2 łyżkami oleju z filecików, majonezem, musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i zostawiamy w lodówce na kilka minut do schłodzenia i przegryzienia smaków. Składniki sosu możemy zamiast siekać zmiksować w blenderze.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do uzyskania pożądanej twardości. Odcedzamy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni.
Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego parmezanu, kurczak, grzanki. Całość skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy chipsy z szynki.
Sandra 10 października 2016 (00:23)
Sałatka z tuńczykiem i oliwkami
To chyba najszybsza i najłatwiejsza sałatka świata…. a jej smak jest doskonały. Można ją także z powiedzeniem jeść jako pastę tuńczykową do pieczywa. Pychota!
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy lub 1 kolba
około 20 ciemnych oliwek
2 małe czerwone cebule
3 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
opcjonalnie: 50g startego żółtego sera
szczypiorek
Sposób wykonania:
Tuńczyka i kukurydze odsączyć z zalewy. Cebulę posiekać w drobną kostkę, oliwki przekroić na pół lub w plasterki. Połączyć składniki. Dodać majonez. Doprawić do smaku, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać również starty żółty ser i szczypiorek.
Kasiak Dominika 9 października 2016 (22:14)
Sałatka z niespodzianką!
15 sztuk małych krewetek,
150 gram ryżu jaśminowego,
kilka kropel soku z cytryny – limmi
Pół puszki pomidorów suszonych – ponti, z drugiej połowy pomidorów robimy dip do krewetek.
jeden średniej wielkości granat 🙂
Krewetki smażymy, wszystko mieszamy 🙂 Podajemy z dipem 🙂
DIP :
Pół puszki pomidorów ponti, ząbek czosnku, 2 ziarna zmielonego jałowca 🙂
Magdalena 9 października 2016 (11:16)
Zwykła/niezwykła sałatka ziemniaczana
Składniki:
puszka kukurydzy
puszka groszku
3 ugotowane ziemniaki (duże)
6 ugotowanych jajek
Krojone pomidory z ziołami
Pierożki z mięsem Ravioli
Słoik ogórków kiszonych
Majonez
Sposób przygotowania:
Pierożki przygotować według przepisu z opakowanie. Pozostałe składniki pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki połączyć, dodać łyżkę majonezu i wymieszać. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wszystkie
Grażyna 8 października 2016 (21:37)
Jesienna sałatka w stylu śródziemnomorskim z polską nutą.
50 g rukoli
30 – 40g miksu sałat
60g Quinoa lub 100g makaronu Gwiazdeczki – Stelline
1 średniej wielkości jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
350 g dyni, obrana i bez pestek
50 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1/3 szklanki (70 g) suszonej żurawiny
Dressing:
3 łyżeczki octu winnego czerwongo Ponti
4 łyżeczki oliwy z oliwek Extra Vergine
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka Pesto z pomidorami Ponti
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni ) aż będzie miękka. Wszystkie składniki dressingu łączymy, mieszamy dokładnie dokładnie , by uzyskać gładki sos, doprawiamy pieprzem. Orzechy prażymy z łyżką miodu na patelni, aż skarmelizuje się miód (ok 5-8 minut ). Quinoa ( lub makaron )gotujemy w wodzie z szczyptą soli i łyżeczką oliwy, odcedzamy. Sałatę mieszamy z ugotowaną quinoa lub makaronem i połową dressingu, przekładamy na talerze a na sałacie kładziemy upieczoną dynię, orzechy i jabłka, posypujemy suszoną żurawiną i skrapiamy resztą dresingu. Najlepiej podać po 5 – 10 minutach aby wszystkie składniki się połączyły i oddały sobie smak i aromat.
Aga 8 października 2016 (18:52)
Sałatka o nazwie KONKRETNA
oliwki czarne bez pestek Cacerena firmy SERPIS(pokroić na plasterki)
kawałek arbuza bez pestek(pokroić w kostkę)
czerwona cebula (pokroić w kostkę)
1 garść rukoli
ser feta (pokroić w kostkę)
czarny pieprz
pestki z jednego granata
przygotowanie: do salaterki wrzucić pokrojone w kostki składniki. Posypać pieprzem.
Sos miodowy: łyżka soku z cytryny i łyżka płynnego miodu. Polać sosem sałatkę 🙂
kasia 8 października 2016 (18:16)
a ja proponuje tak:
1 salata
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 ogorek
1/2 kopru w loskiego
ocet balsamiczny,oliwa z oliwek.sol do smaku
Salate szarpiemy,cebole kroimy w piorka,ogorka i pomidora w kostke. Koper wloski tez kroimy w cieniutkie piorka. wszystko mieszamy z oliwa z oliwek skrapiamycudnym octem balsamicznym i doprawiamy sola do smaku. proste szybkie i pyszne. robilam ja jak bylam we Wloszech i nawet im bardzo smakowala
Edyta 8 października 2016 (17:53)
Sałatka w cytrynowych koszyczkach
Składniki:
· olej
· sok z cytryny
· przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
· 250g makaronu np. „kolanka ozdobne”
· puszka tuńczyka w kawałku w sosie własnym CALLIPO (160g)
· krojone pomidory z bazylią VALFRUTTA (puszkA 425g)
· średnia cebula
· 2 ząbki czosnku
· szczypiorek
· 5-6 cytryn na „koszyczki”
Wykonanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Karolina 8 października 2016 (15:09)
Od zawsze jestem tradycjonalistką, więc i tym razem nie może być inaczej 🙂 Jak kuchnia śródziemnomorska to tylko Sałatka Grecka. W moim wydaniu wygląda ona następująco: najczerwieńsze i najpiękniej pachnące pomidory kroję w kostkę. Tak samo przygotowuję zielonego ogórka urwanego we własnej szklarni. Wrzucam je do miski. Czerowną cebulę kroję w piórka i dodaję do przygotowanych warzyw. Dorzucam jędrne czarne oliwki oraz porwaną w rękach sałatę lodową i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Czosnek bardzo drobno siekam w kostkę i dodaję do sałatki. Całość mieszam delikatnie i polewam dressingiem, czyli oliwą z oliwek najlepszej jakości. Przyprawiam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem oraz solą morską. Na wierzch układam pokrojony w kostkę ser feta i voilà! Pięknie pchnąca, niezwykle kusząca i smaczna a przede wszystkim bardzo zdrowa sałatka grecka gotowa 🙂
Marzena 8 października 2016 (12:31)
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, SEREM KOZIM, ORZECHAMI I ŻURAWINĄ. To moja przyjemność. Mniam, mniam.
Składniki: 250 g roszponki, 100 g miękkiego koziego sera, garść orzechów włoskich, pół garści żurawiny,2 łyżki oleju rzepakowego.
Sałatę ułożyć na półmisku, ser pokruszyć, orzechy uprażyć na suchej patelni. Posypać sałatę, dodać żurawin. Na koniec całość polać olejem rzepakowym lub sosem vinegrete. Natychmiast podawać. Sałatkę można posypać dowolnymi, ulubionymi ziołami, pieprzem. Mi smakuje jednak bez dodatku ziół.
Agnieszka 8 października 2016 (11:51)
Sałatka ‘OWOCE POŁUDNIA Z MAKARONEM’
1 melon ( około 1 kg)
1 brzoskwinia
1 awokado
1/2 szklanka łuskanych orzechów włoskich
10 dag majonezu
kilka liści sałaty masłowej
250 g makaronu Le Clachisse TORTIGLIONI 24 firmy ARRIGHI
SOS:
4 łyżki oliwy OLITLIA EXTRA VIRGIN
1 łyżeczka musztardy miodowej
sól cukier
biały pieprz
wykonanie: Makaron TORTIGILONI 24 ugotować i odsączyć. Melon, brzoskwinię, awokado obrać i pokroić w kostkę.
Przyrządzić sos: musztardę utrzeć z cukrem, dodać sól, pieprz i oliwę, ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje.
Zalać melon, brzoskwinie i awokado połączone z makaronem i odstawić na kilkanaście minut. Dodać posiekane orzechy włoskie, całość wymieszać.
prezentacja sałatki: sałatkę włożyć na liść sałaty , przed podaniem polać majonezem.
andrzej 7 października 2016 (17:32)
SKŁADNIKI-
pomidory,papryka,oliwki,kawałki szynki parmeńskiej,ser
SOS-
>patrz Włoskie klimaty
Wymieszać składniki nad morzem śródziemnym
Ewelina 7 października 2016 (17:31)
Sałatka “improwizowana”:
Składniki:
mix sałat, tuńczyk Calippo, pomidorki koktajlowe (opakowanie), pomidory suszone Ponti (5-8 sztuk), mozzarela
Sos:
oliwa Olitalia (75ml), pesto Ponti (50g), sok cytrynowy Limmi (30-40ml), świeża bazylia (pół pęczka), biały pieprz (spora szczypta), sól (szczypta)
Składniki do sosu blendujemy (wyjdzie go dosyć sporo), a składniki sałatki mieszamy ze sobą.
Sos podawać oddzielnie, tuż przed podaniem.
Smacznego!!!
Pozdrawiam
Monika 7 października 2016 (17:27)
Sałatka z rukolą i gruszką
Składniki:
1 opakowanie rukoli
1 słoiczek suszonych pomidorów PONTI
2 gruszki
garść orzechów włoskich
Pomidory pokroić na mniejsze części, gruszki ze skórką pokroić w dość dużą kostkę, połączyć z rukolą i orzechami. Sałatkę polać sosem: łyżka miodu, łyżka musztardy łagodnej, trochę oliwy z pomidorów suszonych.
Smacznego 😉
Kamila 7 października 2016 (16:24)
Mango-sezam fuzja
Składniki:
mieszanka sałat z rukolą 400gr
1 duże dojrzałe mango
3 opakowania sezamków
kilka plasterków szynki parmeńskiej
5 łyżek oliwy z oliwek Extra vergine
2 łyżki octu balsamicznego z Modeny PONTI
Przygotowanie:
Sos sezamkowy:
Kruszymy sezamki dokładnie najlepiej rozgnieźc je w opakowaniu ręką. Do rozkruszonych sezamków dodajemy oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Myjemy mieszankę sałat i układamy na półmisku. Kroimy mango w kosteczkę. Szynkę parmeńską rwiemy ręka na mniejsze kawałeczki. Mango i szynke rozkładamy na sałacie. Całość polewamy sosem sezamkowym. Sałatkę dodatkowo dekorujemy na wierzchu Glassa Gastronomica Ponti.
Smacznego!
Rafał 7 października 2016 (16:07)
Ja zaproponuję kuchnię śródziemnomorską w towarzystwie polskich jabłek 🙂 Nazwę ją
JABŁKA NA WAKACJACH 🙂
Składniki:
2 małe cukinie
1-2 jabłka winne
sok z 1 cytryny
orzechy włoskie
2 łyżki nasion granatu
sól, pieprz
Dressing:
5-6 łyżek soku z granatu
2 łyżki oliwy z oliwek Index Food
2 łyżki octu jabłkowego Index Food
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Do dekoracji:
listki świeżej mięty.
1. Obieraczką do warzyw pokroić cukinię w cieniutkie plasterki. Jabłka pokroić w ósemki i wrzucić do salaterki z wodą z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Odsączyć przed włożeniem do sałatki.
2. Wymieszać cukinię, jabłka, orzechy i nasiona granatu.
3. Przygotować dressing: wymieszać sok z granatu, ocet, oliwę, miód, sól i pieprz. Najlepiej wlać do słoiczka, zakręcić i wstrząsnąć. Sos idealnie się połączy.
4. Składniki sałatki wymieszać z sosem. Udekorować świeżą miętą.
Smacznego 🙂
Sebastian 7 października 2016 (14:32)
Uwielbiam zdrowe sałatki , a zwłaszcza z produktami śródziemnomorskimi . Takie sałatki są bardzo proste w przygotowaniu i odpowiednie na pożywny obiad dla całej rodziny . Moja sałatka to – Śródziemnomorska sałatka ryżowa .
Składniki :
– 250 g ryżu ( Odmiany kleiste np : arborio )
– 50 g zielonego groszku
– 100 g zielonych oliwek bez pestek
– 1 czerwona papryka
– 1 łyżka kaparów
– 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
– sok z 1 cytryny
– czarny pieprz i sól
Przygotowanie : dobrze przepłukany ryż gotujemy do miękkości . Odcedzamy i zostawiamy do odcieknięcia . Groszek wsypujemy do rondelka z gotującą się wodą , gotujemy kilka minut , odcedzamy , przepłukujemy na sicie zimną wodą i przekładamy do garnka z zimną wodą , by nie stracił koloru . Odcedzony ryż i groszek przekładamy do miski , dodajemy paprykę , posiekane oliwki i kapary , oliwę i sok z cytryny . Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy , całość schładzamy i podajemy . Smacznego 🙂 .
Adriana 7 października 2016 (14:28)
Sałatka śródziemnomorska z kaszą jaglaną
Składniki: szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej , solidna garść roszponki, pomidorki koktajlowe, rybka-tuńczyk w sosie własnym w kawałku Callipo, oliwki zielone bez pestek Manzanilla Serpis, czarny sezam, suszone pomidory z zalewy, olej z ostropestu
Na półmisek położyłam umytą roszponkę. Na to rybę, pomidorka i resztę składników. Sałatka gotowa w kilka chwil. Skropiona olejem z ostropestu , który ma zbawienny wpływ na nasz organizm!
Smacznego!
Natalia 7 października 2016 (12:59)
Składniki: mix sałat, pomidorki cherry, czerwona cebula, żółta papryka, 20 oliwek z papryką, 30g sera sałatkowego typu feta, kilka orzechów włoskich .
Dressing: 2 łyżki białego wytrawnego wina, 2 łyzki oliwy extra vergine, 2 łyzki musztardy dijon, 1 łyzeczka miodu, pieprz kolorowy.
Składniki kroimy według upodobań, mieszamy, polewany dressingiem i cieszymy się pyszną i zdrową sałatką.
Alicja 7 października 2016 (12:57)
Sałatka grecka na jeden kęs!
Składniki:
1/2 kostki fety
2 pomidory
1 papryka
kilka liści sałaty lodowej
16 oliwek zielonych Manzanilla nadziewanych czerwoną papryką
16 wykałaczek
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
3 łyżki wody
2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta cukru
odrobina słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ser feta pokrój w kostkę, Z papryki oraz pomidorów usuń nasiona i również pokrój w kostkę. Sałatę opłucz i porwij na niewielkie paski, następnie zwiń z mały rulon. Na wykałaczkę nabijaj kolejno: sałatę – pomidora – ser feta – paprykę – oliwkę. Gotowe szaszłyki ułóż na talerzyku, jeden obok drugiego i polej sosem przygotowanym wg. poniższego przepisu.
Sos:
Do naczynia wsyp zioła prowansalskie, paprykę w proszku, cukier oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodaj wodę i oliwę. Dokładnie wymieszaj.
Joanna 7 października 2016 (10:10)
Składniki-salatka: mieszanka sałat, ser feta, awokado,papryka świeża, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory ponti.
Składniki dressing: oliwa olitalia,pestki słonecznika,pestki dyni,pestki czarnego sezamu,nasiona chia,świeża bazylia,świeży lubczyk,cytryna,czosnek,świeżo zmielony pieprz.
Wymieszać składniki sałatki,połączyć z przygotowanym dressingiem i voila – gotowe 🙂