Zatem minął rok, od kiedy podzieliłam się z Wami moimi pierwszymi sałatkowymi pomysłami. Wówczas było ich piętnaście, natomiast dzisiejsza publikacja jest 150 kulinarnym wpisem. Z tej okazji chciałabym Wam przede wszystkim podziękować! Za to, że odwiedzacie mojego bloga, za każdą jedną sałatkę, którą przygotowaliście inspirując się moimi przepisami, a tym samym za to, że umożliwiacie mi realizowanie mojej pasji. Samo gotowanie, to dla mnie oczywiście wielka frajda, która od zawsze sprawiała mi mnóstwo radości, ale dopiero dzielenie się recepturami daje mi poczucie spełnienia, mnóstwo satysfakcji i powoduje, że jestem szczęśliwym człowiekiem.
A przy okazji urodzin, nie może oczywiście zabraknąć przyjęcia! Jest mi niezwykle miło, że zaproszenie do bycia jego współorganizatorem przyjęło aż 10 firm, z którymi nawiązałam współpracę w pierwszym roku działalności. Dlatego też, w tym wyjątkowym wpisie przedstawiam Wam aż 5 receptur, które przygotowałam w związku z jubileuszem, a jednocześnie w podziękowaniu moim blogowym partnerom za współpracę oraz przede wszystkim za ufundowanie nagród w wielkim urodzinowym konkursie “Urodzinowe FOTO Wyzwanie z Just a SALAD!”, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam. Szczegóły konkursu znajdziecie pod tym linkiem.
Poniżej zamieściłam 4 sałatkowe propozycje, w tym słodki Tort Urodzinowy, a ponadto przepis na orzeźwiającą lemoniadę. Zapraszam Was więc na moje przyjęcie i do udziału w wielkiej urodzinowej zabawie!
Sałatka z olejem SemCo, grzankami PUTKA oraz Sokołowskimi Jajami
Wyśmienita, bogata w smaki i jednocześnie bardzo pożywna kompozycja, w której obok wiosennych warzyw znalazły się kabanosy, Jaja z Sokołowa i chrupiące, pszenne grzanki PUTKA. Całość skąpana w znakomitym dressingu, przygotowanym na bazie rewelacyjnego, pełnego dobroczynnych właściwości, oleju z ostropestu SemCo. Sałatka świetnie sprawdzi się, jako przekąska na imprezę w ogrodzie, tudzież pełnowartościowy obiad w letnie dni.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 2 garści liści rzodkiewki
- 3-4 jaja z chowu na wolnym wybiegu z Sokołowa
- 10 zielonych szparagów
- 80 g cienkich kabanosów
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6-8 rzodkiewek
- 3/4 szklanki grzanek pszennych PUTKA
- 1 łyżka majonezu
- 1 płaska łyżeczka koncentratu czosnku PROECO
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z ostropestu SemCo
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz ziarnisty GALEO
25 min. 12-15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Jaja gotujemy na twardo a następnie kroimy na ćwiartki.
- Główki szparagów wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 4 minuty, a następnie przelewamy lodowatą wodą, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Rzodkiewki kroimy na plasterka, a pomidorki na ćwiartki.
- Kabanosy kroimy na stosunkowo krótkie kawałki (ok. 0,5 cm długości).
- Majonez łączymy z koncentratem czosnku.
- Na talerzu rozkładamy roszponkę, polewamy ją dressingiem, a następnie układamy naprzemiennie rzodkiewki, pomidorki, jajka, szparagi, kabanosy i liście rzodkiewki. Na koniec gdzieniegdzie tworzymy kleksy z sosu majonezowego, a całość posypujemy pszennymi grzankami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale sałatka będzie tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
- Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
Sałatka z GALEO i OLE!
Rewelacyjna, niebanalna kompozycja łącząca suszone pomidory o niepowtarzalnym śródziemnomorskim, głębokim smaku z karmelizowanymi morelami, słodką żurawiną i chrupiącymi pestkami dyni. Podstawą tego dania jest natomiast drobny makaron połączony z rukolą i aromatycznym ziołowym olejem ze słoiczka OLE!, który wzbogaciłam sporą ilością świeżo mielonego pieprzu GALEO. Całość smakuje po prostu obłędnie! To bardzo pożywna, szybka w przygotowaniu kompozycja, która podana na imprezie, z pewnością zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 1/2 szklanki suchego makaronu ryżyk
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju OLE!
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny Bakalland
- 1/2 szklanki pestek dyni Bakalland
- 5-6 moreli (1 łyżeczka masła klarowanego, 1 łyżka syropu klonowego)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów OLE!
- sól, pieprz ziarnisty GALEO
20 min. 9 min. 10-12 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pestki dyni podprażamy na suchej patelni
- Morele kroimy na połówki, pozbawiamy pestek, a następnie każdą połówkę, w zależności od wielkości, kroimy na dwie lub trzy części. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy na nie pokrojone morele i podsmażamy je przez około 4-5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kiedy owoce zaczną się rumienić, wlewamy na patelnię syrop klonowy, a całość smażymy jeszcze przez około 1-2 minuty, co jakiś czas energicznie potrząsając patelnią.
- Suszone pomidory wyciągamy ze słoiczka (zachowujemy olej) i kroimy w paseczki.
- Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Makaron łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu, a następnie na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. N koniec, całość polewamy pozostałym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Morele możecie zastąpić brzoskwiniami.
Sałatka z SEKO i PROECO
Efektowna, smakowita, a zarazem prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, inspirowana daniami kuchni meksykańskiej. Goszczą tu doskonałe w smaku, lekko octowe filety z Beczki Śledzi SEKO, które wraz z kukurydzą, papryką, fasolą i szczypiorkiem tworzą niezwykle spójną kompozycję. Całość połączyłam majonezem, doprawionym znakomitym koncentratem czosnku PROECO oraz udekorowałam nachosami. To fenomenalna przekąska, której nie może zabraknąć na stole z imprezowymi daniami.
SKŁADNIKI:
- 1 słoik Beczki Śledzi SEKO filety z olejem wiejskim
- 1 nieduży pęczek grubego szczypioru
- 6-7 łyżek kukurydzy z puszki
- 5-6 łyżek czarnej fasoli z puszki
- 1 duża czerwona papryki
- 8-12 nachosów
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki koncentratu czosnku PROECO
15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Majonez łączymy z koncentratem czosnku.
- Śledzie wyjmujemy ze słoika, osuszamy je delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na stosunkowo wąskie paseczki (ok. 1 cm.).
- Szczypior drobno siekamy.
- Paprykę oczyszczamy, a następnie kroimy na stosunkowo wąskie i krótkie paseczki.
- W miseczkach np. przezroczystych układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, co jakiś czas dodając sos majonezowy (możemy do tego posłużyć się szprycą lub zwykłą łyżeczką). Całość dekorujemy nachosami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać również białą lub czerwona fasolę.
Lemoniada z Sokiem z Brzozy OSKOŁA
Genialny w swej prostocie, orzeźwiający, pełen zdrowia napój przygotowany na bazie klasycznego Soku z Brzozy OSKOŁA. Taka lemoniada, nie tylko skutecznie ugasi pragnienie w upalne dni, ale będzie też rewelacyjnym dodatkiem do każdego dania, zarówno na klasycznej imprezie, jak i eleganckim przyjęciu w mniejszym gronie przyjaciół.
5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wyciskamy sok z cytryn i limonek, łączymy go ze stewią, a następnie wlewamy do dzbanka ze schłodzonym sokiem z brzozy oraz gałązkami mięty.
- Tuż przed podaniem, do dzbanka lub bezpośrednio do szklanek, wrzucamy truskawki.
DODATKOWE UWAGI:
- Do lemoniady możecie dodać również sok z pomarańczy.
Kwiatowy Tort Urodzinowy z LUSETTE i bakaliami BAKALLAND
Ukoronowaniem każdego przyjęcia jest deser. Tort na jubileusz Just a SALAD przygotowałam oczywiście w formie sałatki i uważam go za rewelacyjną alternatywę dla ciężkich, kremowych, tradycyjnych tortów. Dalego też, szczerze polecam zaskoczyć nim gości, którzy będą świętować Wasze urodziny. Do jego przygotowania posłużyłam się sprawdzonym już patentem tj. przygotowanym na bazie wafelków LUSETTE i orzechów włoskich BAKALLAND, słodkim blatem, który to tworzy podstawę deseru. Dalej mamy słodki, różowy krem śmietankowy oraz moje ulubione owoce. Tort wieńczą wyśmienite, pięknie prezentujące się bakaliowo-wafelkowe kule, obtoczone w płatkach stokrotki oraz kwiaty bratków. Rewelacja!
SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:
- 3 wafelki Lusette o smaku mlecznym (3 x 50g)
- 60 g masła
- 90 g orzechów włoskich Bakalland
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki (30%)
- 100 g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka malin
- 10-12 truskawek
- 3/4 szklanki winogron rodzynkowych
- 1/2 szklanki borówek
- 12-15 owoców miechunki
- 2-3 łyżki płatków migdałowych Bakalland
- Kilka bratków
- 10 stokrotkowych kul (składniki poniżej)
SKŁADNIKI NA STOKROTKOWE KULE:
- 2 mleczne wafelki Lusette
(2 x 50 g) - 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 łyżki płatków migdałowych Bakalland
- 1 łyżka bitej śmietany
- 12-15 stokrotek
40 min. 7 min. 25 min. 8 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy słodki spód. Wafelki Lusette łamiemy i wrzucamy do rozdrabniacza, a następnie dodajemy rozpuszczone na patelni masło oraz orzechy włoskie. Całość miksujemy, aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę (o średnicy ok. 23 cm) smarujemy masłem, a ich dno wypełniamy wafelkową masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 10 minut, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 25 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy – pod koniec ubijania, odkładamy 1 czubatą łyżkę (wykorzystamy ją do stokrotkowych kul), dodajemy cukier puder oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny krem. na koniec dodajemy kilka malin i całość jeszcze chwilę miksujemy, aż krem zabarwi się na różowy kolor (maliny możemy uprzednio przetrzeć przez sito, aby pozbyć się malutkich pestek).
- Przygotowujemy stokrotkowe kule. Połamane wafelki wrzucamy do wysokiego naczynia wraz z mascarpone oraz jeśli lubicie bardzo słodkie desery, dodajemy również cukier, puder, płatki migdałowe oraz 1 łyżkę ubitej śmietany Całość miksujemy blenderem ręcznym, aż uzyskamy kremową masę, którą to wkładamy do zamrażalnika na około 8-10 minut. Ze schłodzonej masy lepimy kuleczki, które następnie obtaczamy w płatkach stokrotek – najlepiej wykonywać tę czynność w rękawiczkach.
- Wystudzony spód smarujemy kremem, a następnie wykładamy naprzemiennie owoce (w całości lub podzielone na mniejsze kawałki). Całość posypujemy płatkami migdałowymi, osadzamy stokrotkowe kule i na koniec dekorujemy bratkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do wykonania tortu wykorzystałam Wafelki mleczne Lusette, niemniej jednak przepis ten powinien mieć zastosowanie również w sytuacji, jeśli wykorzystacie inne wafelki.
Życzenie pomyślane, a świeczka zdmuchnięta. Mam nadzieję, że za rok znowu się spotkamy, w jeszcze szerszym gronie! Jeszcze raz dziękuję Wam, za ten rok i serdecznie zapraszam do odwiedzania bloga!
3 komentarze do "PRZYJĘCIE URODZINOWE"
Kaśka 2 czerwca 2017 (21:29)
Super dania, muszę zrobić a torcik będzie świetny dla dzieci akurat na ich święto.
Ania 1 czerwca 2017 (14:33)
Jestem pod wrażeniem ? Prawdziwe garden party, na które chciałoby się być zaproszonym ? Przepisy niesamowite!!! Na pewno wypróbuję sałatkę z nachosami i lemoniadę. W drugiej kolejności torcik i wikwitną sałatkę ze szparagami.
Just a SALAD 2 czerwca 2017 (10:23)
Serdecznie dziękuję za bardzo miły komentarz! Serdecznie zachęcam do podzielenia się zdjęciami Twoich sałatek na FB i udziału w Wielkim Urodzinowym Konkursie! 🙂