PRZEBIŚNIEŻEK

Smakowita, pożywna, a zarazem lekka sałatka, pełna witamin i minerałów. Mamy tu czarny ryż z roszponką oraz przywołujące wiosnę, rzodkiewki, pomidorki i rzeżuchę, które przebijają się przez okruszki białego sera. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu – co prawda wymaga ugotowania czarnego ryżu, co zajmuje chwilę czasu, ale to wydarzenie  możecie zaplanować dzień wcześniej. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, gwarantując udany początek naszego dnia.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżeczek olej z ostropestu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka ulubionych ziół (opcjonalnie)
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 35-40 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Uprzednio opłukany ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu przez około 40 min, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji.
  3. Rzodkiewki kroimy na półplasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
  4. Czarny ryż łączmy z dressingiem, a następnie delikatnie mieszamy z roszponką, rzeżuchą, pomidorkami, rzodkiewkami i pokruszonym białym serem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie przygotować również jogurtowy sos ziołowy oraz dodać ulubione pestki np. dyni lub słonecznika.
Sałatka z czarnym ryżem, roszponką, rzeżuchą, rzodkiewkami, pomidorami i białym serem.

1 Komentarz do "PRZEBIŚNIEŻEK"

  • comment-avatar
    Marlena 27 kwietnia 2017 (19:14)

    Faktycznie prosta a zarazem bardzo fajna, cieszę się, że nie muszę kombinować, tyle tutaj ciekawych kompozycji.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny