proSTO do celu!

Jest mi niezwykle miło przedstawić przepis na setną sałatkę na blogu! Jest nią przeraźliwie zdrowa, a zarazem wyśmienita kompozycja składająca się z samych superfoods. Komosa ryżowa, łosoś, jarmuż, pomarańcze, pistacje, czyli przodownicy rankingów najbardziej wartościowych pokarmów świata. Do sałatki wykorzystałam również koncentraty pietruszki i czosnku marki PROECO i powiem szczerze, że je również włączyłabym do listy tzw. „super żywności”. Są one wyprodukowane wyłącznie z naturalnych składników i wolne od wszelkich sztucznych dodatków, wypełniaczy i ulepszaczy – doskonale sprawdzają się do marynat i sosów sałatkowych. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tej niezwykle zdrowej sałatki, która świetnie sprawdzi się na lunch tudzież obiadokolację. Jeśli jednym z Waszych noworocznych postanowień jest zdrowe odżywianie, to ta sałatka zaprowadzi Was prosto do celu.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1 łyżeczka koncentratu czosnku PROECO
  • 1 łyżeczka koncentratu pietruszki PROECO
  • 1 łyżka oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju roślinnego np. z pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka koncentratu czosnku PROECO
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga pieczenia 20-25 min. Nie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos.
  2. Łączymy ze sobą składniki marynaty. Łososia myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wykładamy na brytfankę i nacieramy marynatą. Tak przygotowaną rybkę odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy brytfankę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy łososia (najlepiej rękoma) na mniejsze kawałki.
  3. Komosę ryżową dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
  4. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
  5. Pomarańcze filetujemy.
  6. Pistacje siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  7. Komosę mieszamy z dressingiem, jarmużem, pomarańczami, a na koniec łączymy ostrożnie z kawałkami łososia. Całość wykładamy na półmisek i posypujemy pistacjami.

2 komentarze do "proSTO do celu!"

  • comment-avatar
    Jola 4 lutego 2017 (15:12)

    Postanowiłam dzisiaj zrobić, jest super.

  • comment-avatar
    Gabrysia 3 lutego 2017 (21:24)

    Znakomita, połączenie składników obłędne,smakowała całej rodzinie.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny