PRAWO SERII

Niektóre zjawiska uważane za rzadkie mają skłonność, aby po pierwszym wystąpieniu, wydarzać się ponownie w stosunkowo małych odstępach czasu. Tym prawem rządzi się również moja sałatka. Faktem jest, że zestawienie kiwi, buraka i mozzarelli nie jest bardzo popularnym połączeniem składników, ale jeśli choć raz go wypróbujecie to jestem przekonana, że nie minie dużo czasu, kiedy sięgniecie po ten przepis ponownie. To bogata w substancje odżywcze, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka o eleganckim wyglądzie oraz znakomitym, niebanalnym smaku.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  3. Kiwi, mozzarellę i buraki kroimy na plasterki jednakowej grubości.
  4. Na talerz wykładamy listki jarmużu, na nich naprzemiennie układamy plastry kiwi, mozzarelli i buraka, a całość posypujemy pestkami dyni, dodatkowo możemy ją posypać świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem lub podajemy go osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Listki jarmużu możecie zastąpić ulubionymi kiełkami.
  • Sałatka będzie smakowała również wyśmienicie jeśli nie będzie przygotowywać dressingu, a wykorzystacie ulubiony olej o intensywnym smaku np. olej z orzechów włoskich, laskowych, tudzież z pestek dyni czy ostropestu. Wówczas doprawcie ją jedynie solą i pieprzem.
Sałatka z listkami jarmużu, kiwi, mozzarellą, burakiem i pestkami dyni.

2 komentarze do "PRAWO SERII"

  • comment-avatar
    Agata 4 kwietnia 2017 (20:03)

    Zainteresowała mnie ta sałatka, zrobiłam ją i muszę powiedzieć, że naprawdę smakuje wybornie.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 4 kwietnia 2017 (20:04)

      Bardzo się cieszę!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny