Niektóre zjawiska uważane za rzadkie mają skłonność, aby po pierwszym wystąpieniu, wydarzać się ponownie w stosunkowo małych odstępach czasu. Tym prawem rządzi się również moja sałatka. Faktem jest, że zestawienie kiwi, buraka i mozzarelli nie jest bardzo popularnym połączeniem składników, ale jeśli choć raz go wypróbujecie to jestem przekonana, że nie minie dużo czasu, kiedy sięgniecie po ten przepis ponownie. To bogata w substancje odżywcze, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka o eleganckim wyglądzie oraz znakomitym, niebanalnym smaku.
SKŁADNIKI:
- 2 garści liści jarmużu
- 125-150 g mozzarelli (kula)
- 2 kiwi
- 1 średniej wielkości ugotowany burak
- 1/2 szklanki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Kiwi, mozzarellę i buraki kroimy na plasterki jednakowej grubości.
- Na talerz wykładamy listki jarmużu, na nich naprzemiennie układamy plastry kiwi, mozzarelli i buraka, a całość posypujemy pestkami dyni, dodatkowo możemy ją posypać świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem lub podajemy go osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Listki jarmużu możecie zastąpić ulubionymi kiełkami.
- Sałatka będzie smakowała również wyśmienicie jeśli nie będzie przygotowywać dressingu, a wykorzystacie ulubiony olej o intensywnym smaku np. olej z orzechów włoskich, laskowych, tudzież z pestek dyni czy ostropestu. Wówczas doprawcie ją jedynie solą i pieprzem.
2 komentarze do "PRAWO SERII"
Agata 4 kwietnia 2017 (20:03)
Zainteresowała mnie ta sałatka, zrobiłam ją i muszę powiedzieć, że naprawdę smakuje wybornie.
Just a SALAD 4 kwietnia 2017 (20:04)
Bardzo się cieszę!