PORCJA ZDROWIA

Czy wiecie, że według najnowszych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia dziennie powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw i owoców. Co prawda najlepiej podzielić tą ilość na minimum 5 porcji, niemniej jednak jeśli na Waszych talerzach pojawi się jednorazowo nieco większa dawka witamin to z pewnością wciąż będzie miało to bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Pamiętajcie, że taką zalecaną porcją jest również szklanka soku (200 ml), albo garstka suszonych owoców (ok. 50 g), więc spożycie 5 wymaganych porcji nie jest wcale takie trudne.

Moja propozycja, którą chciałabym Was zachęcić do wprowadzania do Waszej diety większej ilości warzyw i owoców, to już naprawdę ekstremalna bomba witaminowa. Obok dressingu mamy tu same rośliny: zielone szparagi, chrupiącą paprykę, świeże i suszone pomidory, słodkie morele, a także suszony berberys, a ów pysznej sałatce towarzyszy jeszcze owocowo-warzywny sok. Zapewniam Was, że jest to fantastyczna kompozycja, która zachwyci nie tylko wegan i udowodni Wam, że jedzenie większej ilości warzyw i owoców nie jest wcale takim dużym wyzwaniem, tylko prostym i niesamowicie smakowitym sposobem, na to aby mieć dobre samopoczucie, dostarczyć organizmowi wielu cennych składników i tym samym ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 garści roszponki
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
    (1 łyżeczka oleju z pestek winogron, sól himalajska, mielone płatki chili)
  • 8 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 10 pomidorów koktajlowych (żółtych)
  • 1 duża papryka spiczasta
  • 3 morele
  • 2 łyżki suszonego berberysu

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/2 porcje/

  • ok. 200 ml soku z brzozy (lub wody mineralnej)
  • ok. 400 ml soku z świeżo wyciskanych pomarańczy
  • 2 garści liści szpinaku
  • 1 garść truskawek
  • ok. 40 ml soku z limonki (2 sztuki)
  • 1 łyżka listków mięty

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 3 min. Wymaga smażenia 3-4 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 duże porcje

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Od szparagów odcinamy główki, a łodygi (pozbawione zdrewniałych końcówek) kroimy na kawałki około 0,5-1 cm długości. Całość wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2 minuty. Po odcedzeniu, wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy świeżo mielone płatki chili, lekko solimy i smażymy przez około 3-4 minuyt, od czasu do czasu mieszając.
  3. Pomidorki przekrawamy na połówki, a paprykę oczyszczamy i kroimy na plasterki.
  4. Morele przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek i kroimy na półplasterki.
  5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy, a następnie kroimy w paseczki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki i polewamy przygotowanym dressingiem.

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Z limonek wyciskamy sok, a truskawki pozbawiamy szypułek.
  2. Do blendera kielichowego wrzucamy szpinak, listki mięty, wlewamy schłodzony sok z brzozy, pomarańczy oraz limonek, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników i uzyskania napoju o jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek.
Summary
Published On

Brak komentarzy do "PORCJA ZDROWIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny