To smakowita, całoroczna sałatka, w której połączyłam świeże i suszone pomidory z makaronem, roszponką, oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Pomidorki koktajlowe nadają sałatce słodyczy i rześkości, a te suszone fantastycznego aromatu i niebanalnego smaku. Zarówno te świeże, jak i suszone, są pełne wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, a do tego szeroko dostępne o każdej porze roku. Sałatka ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego śmiało możecie ją przygotowywać na co dzień. Niemniej jednak, świetnie sprawdzi się również podczas spotkań z przyjaciółmi – zwłaszcza jeśli wśród nich są weganie.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1/3 szklanki suchego makaronu orzo
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 6-8 suszonych pomidorów
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 10 czarnych oliwek
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 13-15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a suszone kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Oliwki kroimy w plasterki.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- W szerokiej misce łączymy makaron z suszonymi pomidorami, pestkami dyni i słonecznika oraz olejem z suszonych pomidorów, który uprzednio doprawiamy pieprzem i solą. Na talerzach rozkładamy roszponkę, następnie wykładamy zawartość miski, a na koniec układamy połówki pomidorków koktajlowych oraz czarne oliwki.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać inny rodzaj makaronu, ale polecam wybierać te drobniejsze kształty.
- Sos możecie wzbogacić ząbkiem czosnku.
Brak komentarzy do "PORA NA POMIDORA"