Pełna wartości odżywczych, oryginalna w wyglądzie i wyjątkowa w smaku sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na spotkaniach w większym gronie przyjaciół, jak i w codziennych okolicznościach – na obiad tudzież kolację. Przygotowaliśmy ją wspólnie z Uczestnikami warsztatów kulinarnych, które miałam przyjemność prowadzić w ramach pełnego atrakcji weekendu “Zdrowy Wybór z Netto”.
Mamy tu razowy makaron orkiszowy, połączony z rukolą, do tego papryka, kukurydza oraz bardzo interesujące w smaku tuńczykowe kule z dodatkiem spiruliny. Niezwykle istotny jest tutaj dressing przygotowany na bazie jeszcze nie tak bardzo popularnych, a niezwykle zdrowych olejów: z ostropestu oraz ryżowego, ponadto syrop z agawy, ocet jabłkowy BIO oraz czosnek. Większość składników, bez problemu odnajdziecie na tzw. “PÓŁCE ZDROWIA” w sieci sklepów NETTO. “PÓŁKA ZDROWIA” to bardzo ciekawy koncept, gdyż w jednym miejscu zgromadzone zostały naturalne i zdrowe produkty, a wśród nich również oferta wege oraz szeroka propozycja dla osób, które unikają glutenu oraz cukru. Co ciekawe produkty te dostępne są w bardzo przystępnych cenach. Szczerze zachęcam do jej odwiedzenia.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści rukoli
- 1 i 1/2 szklanki suchego makaronu razowego orkiszowego
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki kukurydzy BIO z puszki
SKŁADNIKI NA TUŃCZYKOWE KULE:
- 80 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
- 60 g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1 płaska łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju z ryżu
- 3 łyżki oleju z ostropestu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego BIO
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
25 min. 6-8 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Przygotowujemy tuńczykowe kule. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju, a następnie łączymy go z serkiem śmietankowym oraz spiruliną (opcjonalnie). Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w uprażonych pestkach słonecznika (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, a następnie kroimy w wąskie, krótkie paseczki.
- W szerokiej misce łączymy makaron z dressingiem, po czym delikatnie mieszamy go z rukolą, papryką i kukurydzą. Całość wykładamy na talerze/półmisek, a na koniec osadzamy tuńczykowe kule.
DODATKOWE UWAGI:
- W mojej ocenie spirulina świetnie łączy się z tuńczykiem i doskonale pasuje, jako dodatek do tuńczykowych kul. Ma ona jednak bardzo intensywny smak, który nie wszystkim musi odpowiadać. Polecam więc spróbować ją z odrobiną farszu zanim uformujemy wszystkie kule. Jeśli przygotowujemy sałatkę dla większego grona, możemy ją dodać do połowy farszu, dywersyfikując ryzyko, że nie wszyscy nasi goście będą jej entuzjastami.
- Do dressingu możecie wykorzystać również oliwę z oliwek lub inny ulubiony olej o neutralnym smaku.
4 komentarze do "PÓŁKA ZDROWIA"
KOLORgotowania 20 marca 2017 (12:05)
Na imprezę dla Gości sprawdzi się świetnie. Na pewno jest smaczne a przy tym efektowne! Gratuluje pięknych zdjęć.
Just a SALAD 20 marca 2017 (12:56)
Bardzo dziękuję! Jest mi niezwykle miło!
Żona Wrona 20 marca 2017 (11:50)
Ależ świetny pomysł z tymi kulami. Pięknie wygląda. A dziś akurat byłam w Netto:)
Just a SALAD 20 marca 2017 (12:58)
Dziękuję. Następnym razem proszę koniecznie podejść do Półki Zdrowia 🙂