PÓŁKA ZDROWIA

Pełna wartości odżywczych, oryginalna w wyglądzie i wyjątkowa w smaku sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na spotkaniach w większym gronie przyjaciół, jak i w codziennych okolicznościach – na obiad tudzież kolację. Przygotowaliśmy ją wspólnie z Uczestnikami warsztatów kulinarnych, które miałam przyjemność prowadzić w ramach pełnego atrakcji weekendu „Zdrowy Wybór z Netto”.

Mamy tu razowy makaron orkiszowy, połączony z rukolą, do tego papryka, kukurydza oraz bardzo interesujące w smaku tuńczykowe kule z dodatkiem spiruliny. Niezwykle istotny jest tutaj dressing przygotowany na bazie jeszcze nie tak bardzo popularnych, a niezwykle zdrowych olejów: z ostropestu oraz ryżowego, ponadto syrop z agawy, ocet jabłkowy BIO oraz czosnek. Większość składników, bez problemu odnajdziecie na tzw. „PÓŁCE ZDROWIA” w sieci sklepów NETTO. „PÓŁKA ZDROWIA” to bardzo ciekawy koncept, gdyż w jednym miejscu zgromadzone zostały naturalne i zdrowe produkty, a wśród nich również oferta wege oraz szeroka propozycja dla osób, które unikają glutenu oraz cukru. Co ciekawe produkty te dostępne są w bardzo przystępnych cenach. Szczerze zachęcam do jej odwiedzenia.

Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA TUŃCZYKOWE KULE:

  • 80 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
  • 60 g serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 płaska łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju z ryżu
  • 3 łyżki oleju z ostropestu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego BIO
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 6-8 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  3. Przygotowujemy tuńczykowe kule. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju, a następnie łączymy go z serkiem śmietankowym oraz spiruliną (opcjonalnie). Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w uprażonych pestkach słonecznika (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, a następnie kroimy w wąskie, krótkie paseczki.
  5. W szerokiej misce łączymy makaron z dressingiem, po czym delikatnie mieszamy go z rukolą, papryką i kukurydzą. Całość wykładamy na talerze/półmisek, a na koniec osadzamy tuńczykowe kule.

DODATKOWE UWAGI:

  • W mojej ocenie spirulina świetnie łączy się z tuńczykiem i doskonale pasuje, jako dodatek do tuńczykowych kul. Ma ona jednak bardzo intensywny smak, który nie wszystkim musi odpowiadać. Polecam więc spróbować ją z odrobiną farszu zanim uformujemy wszystkie kule. Jeśli przygotowujemy sałatkę dla większego grona, możemy ją dodać do połowy farszu, dywersyfikując ryzyko, że nie wszyscy nasi goście będą jej entuzjastami.
  • Do dressingu możecie wykorzystać również oliwę z oliwek lub inny ulubiony olej o neutralnym smaku.
Sałatka z makaronem orkiszowym, rukolą, papryką kukurydzą i tuńczykowymi kulami z dodatkiem spiruliny.
Sałatka z makaronem orkiszowym, rukolą, papryką kukurydzą i tuńczykowymi kulami z dodatkiem spiruliny.
Sałatka z makaronem orkiszowym, rukolą, papryką kukurydzą i tuńczykowymi kulami z dodatkiem spiruliny.
Sałatka z makaronem orkiszowym, rukolą, papryką kukurydzą i tuńczykowymi kulami z dodatkiem spiruliny.

4 komentarze do "PÓŁKA ZDROWIA"

  • comment-avatar
    KOLORgotowania 20 marca 2017 (12:05)

    Na imprezę dla Gości sprawdzi się świetnie. Na pewno jest smaczne a przy tym efektowne! Gratuluje pięknych zdjęć.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 20 marca 2017 (12:56)

      Bardzo dziękuję! Jest mi niezwykle miło!

  • comment-avatar
    Żona Wrona 20 marca 2017 (11:50)

    Ależ świetny pomysł z tymi kulami. Pięknie wygląda. A dziś akurat byłam w Netto:)

    • comment-avatar
      Just a SALAD 20 marca 2017 (12:58)

      Dziękuję. Następnym razem proszę koniecznie podejść do Półki Zdrowia 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny