PO NITCE DO PARÓWKI

Bardzo pożywna, niesłychanie interesująca w smaku i do tego wesoła w prezencji, egzotyczna sałatka z pomarańczowymi warzywami, kosem, parówkami, spaghetti i sosem mango-curry. Makaronowe niteczki prowadzące do parówki nie tylko ciekawie wyglądają, ale też doskonale łączą się ze słodkim sosem z dodatkiem curry. Do tego chrupiąca papryka i kokos, podsmażona marchewka oraz żółty ser i tak otrzymujemy niesamowicie harmonijne, rewelacyjne w smaku i bardzo oryginalne danie, które doskonale sprawdzi się na przykład na imprezie w większym gronie przyjaciół.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1/4 niedużego mango
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka curry
  • sól, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 5-8 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu miksujemy w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego.
  2. Parówki kroimy na stosunkowo cienkie plasterki ok 0,4-05 mm grubości. Makaron łamiemy na 3-4 części, a następnie wbijamy po około 7-9 niteczek w każdy plaster. Tak przygotowane parówki z makaronem wrzucamy na wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu spaghetti. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
  3. Marchewki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Po około 2 minutach dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę syropu z agawy. Całość smażymy około 5-6 min, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki marchewki ładnie się zarumienią.
  4. Ser kroimy w kosteczkę około 3 mm grubości.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną oliwą roszponkę, parówki z makaronem, kostki sera, marchewkę oraz paprykę. Całość polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy płatkami kokosa.

DODATKOWE UWAGI:

  • Koniecznie wybierajcie parówki o jak największej zawartości mięsa, bez stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, konserwantów, maltodekstryny, zagęstników w tym karagenu, przeciwutleniaczy, mięsa mechanicznie oddzielonego (MOM) oraz ekstraktu drożdżowego.
Egzotyczna sałatka z parówkami, makaronem i sosem mango-curry
Egzotyczna sałatka z parówkami, makaronem i sosem mango-curry
Egzotyczna sałatka z parówkami, makaronem i sosem mango-curry
Egzotyczna sałatka z parówkami, makaronem i sosem mango-curry
Egzotyczna sałatka z parówkami, makaronem i sosem mango-curry

Brak komentarzy do "PO NITCE DO PARÓWKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny