Bardzo pożywna, niesłychanie interesująca w smaku i do tego wesoła w prezencji, egzotyczna sałatka z pomarańczowymi warzywami, kosem, parówkami, spaghetti i sosem mango-curry. Makaronowe niteczki prowadzące do parówki nie tylko ciekawie wyglądają, ale też doskonale łączą się ze słodkim sosem z dodatkiem curry. Do tego chrupiąca papryka i kokos, podsmażona marchewka oraz żółty ser i tak otrzymujemy niesamowicie harmonijne, rewelacyjne w smaku i bardzo oryginalne danie, które doskonale sprawdzi się na przykład na imprezie w większym gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki (1 łyżka oliwy z oliwek)
- 3 dobrej jakości parówki
- 1 nieduża garść makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 80 g sera mimolette lub gouda
- 3 małe marchewki (oliwa z oliwek, sól, syrop z agawy)
- 1 pomarańczowa papryka
- 2 łyżki płatków kokosa
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/4 niedużego mango
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka curry
- sól, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
25 min. 5-8 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki sosu miksujemy w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego.
- Parówki kroimy na stosunkowo cienkie plasterki ok 0,4-05 mm grubości. Makaron łamiemy na 3-4 części, a następnie wbijamy po około 7-9 niteczek w każdy plaster. Tak przygotowane parówki z makaronem wrzucamy na wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu spaghetti. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
- Marchewki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Po około 2 minutach dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę syropu z agawy. Całość smażymy około 5-6 min, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki marchewki ładnie się zarumienią.
- Ser kroimy w kosteczkę około 3 mm grubości.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną oliwą roszponkę, parówki z makaronem, kostki sera, marchewkę oraz paprykę. Całość polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy płatkami kokosa.
DODATKOWE UWAGI:
- Koniecznie wybierajcie parówki o jak największej zawartości mięsa, bez stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, konserwantów, maltodekstryny, zagęstników w tym karagenu, przeciwutleniaczy, mięsa mechanicznie oddzielonego (MOM) oraz ekstraktu drożdżowego.
Brak komentarzy do "PO NITCE DO PARÓWKI"