PISTACJOWA WIOSNA

Rewelacyjna, wiosenno-wielkanocna propozycja, w której odnajdziecie fantastyczny duet jajeczek przepiórczych i anchois, a także chrupiące rzodkiewki, słodką kukurydzę i przesympatyczne zielone orzeszki pistacjowe. Ja posłużyłam się pistacjami pieczonymi w piecu Bakkalland, które szczerze Wam rekomenduję. Otóż po pierwsze smakują wyśmienicie, ale także są dorodne, pięknie zielone, a także pootwierane na tyle, że ze skorupki, z łatwością możemy wydobyć orzeszki. Pamiętajcie też, że pistacje wyróżniają się wysoką zawartością witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają. Zdecydowanie warto dodawać je nie tylko do sałatek, ale także zjadać w formie przekąski.

Natomiast wracając do mojej kompozycji, to strzałem w dziesiątkę okazało się dopełnienie jej sosem przygotowanym na bazie liści rzodkiewki z dodatkiem czosnku. Rewelacyjnie połączył on wszystkie składniki, sprawiając jednocześnie, że sałatka nabrała bardzo oryginalnego smaku. Serdecznie polecam ją zarówno na świąteczny stół, jak i na przystawkę na przykład podczas uroczystej kolacji.

Bezglutenowa Z rybą

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
172,9 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu ekologicznego
  • 1 garść liści rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 4-5 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 4-5 minut, po czym zalewamy zimną wodą i obieramy.
  3. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a fileciki anchois przekrawamy na połówki.
  4. Obrane pistacje siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  5. Roszponkę i porwane listki sałaty rzymskiej skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy naprzemiennie wraz z rzodkiewkami, jajeczkami, anchois, odcedzoną kukurydzą oraz polewamy przygotowanym sosem. Na koniec, całość posypujemy pistacjami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zamiast anchois w sałatce tej znakomicie odnajdzie łosoś tudzież makrela wędzona.
PISTACJOWA WIOSNA. Rewelacyjne sałatka z pistacjami, jajeczkami przepiórczymi, anchois, rzodkiewkami kukurydzą i sosem z liści rzodkiewki.
PISTACJOWA WIOSNA. Rewelacyjne sałatka z pistacjami, jajeczkami przepiórczymi, anchois, rzodkiewkami kukurydzą i sosem z liści rzodkiewki.
PISTACJOWA WIOSNA. Rewelacyjne sałatka z pistacjami, jajeczkami przepiórczymi, anchois, rzodkiewkami kukurydzą i sosem z liści rzodkiewki.
PISTACJOWA WIOSNA. Rewelacyjne sałatka z pistacjami, jajeczkami przepiórczymi, anchois, rzodkiewkami kukurydzą i sosem z liści rzodkiewki.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g172,9 kcal8 g12,8 g7,4 g1,8 g
Cała sałatka (2 porcje)495,3 g855 kcal39,4 g63,4 g36,8 g8,64 g
ALERGENY*: jaja, ryba (anchois), gorczyca, mleko i pochodne, orzechy (pistacjowe)
*Pistacje prażone w piecu Bakalland mogą zawierać gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, soję, mleko oraz sezam

Brak komentarzy do "PISTACJOWA WIOSNA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny