PIETRUSZKOWA TORPEDA

To prosta w przygotowaniu, pożywna i bogata w substancje odżywcze, wegańska propozycja, której zdecydowaną bohaterką jest pietruszka – nieocenione źródło witaminy C i zarazem doskonała broń w walce z infekcjami. Oryginalne w smaku pesto z natki, świetnie komponuje się z makaronem oraz orzeźwiającymi pomidorkami. Do tego pieczony korzeń pietruszki, czarne oliwki i prażone pestki słonecznika. Bardzo smaczna sałatka, która świetnie sprawdzi się również na drugi dzień, jako lunch do pracy.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • ok. 60 g natki pietruszki
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 9 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 20-25 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Obrane i umyte korzenie pietruszki kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm), a następnie umieszczamy je w misce z odrobiną soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowaną pietruszkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy ją w temperaturze 190 stopni przez  około 20-25 minut.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (również te do pesto).
  4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a oliwki kroimy na plasterki.
  5. Przygotowujemy pesto.Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  6. Makaron mieszamy dokładnie z pesto, przekładamy do miseczki/na talerze i wykładamy naprzemiennie pomidorki i plasterki pietruszki. Całość posypujemy czarnymi oliwkami i pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam makaron CASARECCE, ale równie dobrze możecie wykorzystać inny ulubiony kształt, polecam Penne tudzież fusilli, również w wersji pełnoziarnistej.
Sałatka makaronem, pietruszkowym pesto, korzeniem pietruszki, pomidorkami i oliwkami.

2 komentarze do "PIETRUSZKOWA TORPEDA"

  • comment-avatar
    Grażyna 11 listopada 2016 (19:11)

    Jestem pod wrażeniem, skąd Pani czerpie takie pomysły, te sałatki są rewelacyjne, zrobiłam tę i była bardzo dobra.

  • comment-avatar
    Marianna 11 listopada 2016 (18:49)

    Chcę powiedzieć, że odkąd córka pokazała mi tę stronę, stałam się Pani fanką, wszystkie sałatki pięknie podane, dlatego postanowiłam zrobić również, wybrałam tę i wyszła świetnie. Zabieram się za kolejne…

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny