To prosta w przygotowaniu, pożywna i bogata w substancje odżywcze, wegańska propozycja, której zdecydowaną bohaterką jest pietruszka – nieocenione źródło witaminy C i zarazem doskonała broń w walce z infekcjami. Oryginalne w smaku pesto z natki, świetnie komponuje się z makaronem oraz orzeźwiającymi pomidorkami. Do tego pieczony korzeń pietruszki, czarne oliwki i prażone pestki słonecznika. Bardzo smaczna sałatka, która świetnie sprawdzi się również na drugi dzień, jako lunch do pracy.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki suchego makaronu (około 160 g)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 nieduże korzenie pietruszki
- 10 czarnych oliwek
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA PESTO:
- ok. 60 g natki pietruszki
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 9 min. 5 min. 20-25 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Obrane i umyte korzenie pietruszki kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm), a następnie umieszczamy je w misce z odrobiną soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowaną pietruszkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy ją w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (również te do pesto).
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a oliwki kroimy na plasterki.
- Przygotowujemy pesto.Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
- Makaron mieszamy dokładnie z pesto, przekładamy do miseczki/na talerze i wykładamy naprzemiennie pomidorki i plasterki pietruszki. Całość posypujemy czarnymi oliwkami i pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam makaron CASARECCE, ale równie dobrze możecie wykorzystać inny ulubiony kształt, polecam Penne tudzież fusilli, również w wersji pełnoziarnistej.
2 komentarze do "PIETRUSZKOWA TORPEDA"
Grażyna 11 listopada 2016 (19:11)
Jestem pod wrażeniem, skąd Pani czerpie takie pomysły, te sałatki są rewelacyjne, zrobiłam tę i była bardzo dobra.
Marianna 11 listopada 2016 (18:49)
Chcę powiedzieć, że odkąd córka pokazała mi tę stronę, stałam się Pani fanką, wszystkie sałatki pięknie podane, dlatego postanowiłam zrobić również, wybrałam tę i wyszła świetnie. Zabieram się za kolejne…