Smakowita, prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo pożywna choć wegetariańska sałatka, którą szczególnie polecam na obiad tudzież kolację w chłodne, zimowe dni. Mamy tu bogactwo witamin i substancji odżywczych zawartych w komosie ryżowej i jarmużu oraz pestkach dyni i słonecznika, a także paprykę w 3 odsłonach: konserwową, w postaci pasty wypełniającej zielone oliwki oraz ostrą paprykę w proszku, która wzbogaciła dressing. Do tego kremowy ser camembert i na naszym talerzy ląduję wyśmienite, pełne smaków i tekstur danie o bardzo ciekawym smaku i interesującej prezencji. Sałatka doskonale się przechowuje, więc śmiało możecie ją spakować na drugi dzień do pracy.
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści jarmużu
- 1/3 szklanki kolorowej komosy ryżowej
- 100 g sera camembert
- 2-3 kawałki papryki konserwowej
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 8-10 oliwek z pastą paprykową
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15-25 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Ziarna komosy płuczemy (aż uzyskamy przezroczystą wodę), po czym gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 15-25 min (w zależności od producenta), a następnie pozostawiamy na kolejnych 15 min pod przykryciem.
- Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Paprykę konserwową kroimy w paseczki, a oliwki na plasterki.
- Dobrze schłodzony ser camembert kroimy na mniejsze kawałki.
- Komosę łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu, następnie mieszamy z jarmużem i wykładamy na półmisek naprzemiennie z papryką, serem i oliwkami. Całość polewamy pozostałym sosem oraz posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Zamiast sera camembert możecie wykorzystać mozzarellę, ser z niebieską pleśnią lub ser kozi pleśniowy.
Brak komentarzy do "PAPRYKOWY JARMUŻ"