OGÓRKOWY TUŃCZYKOWIEC

Tuńczykowce to naprawdę duże statki, przeznaczone do połowów tej wyśmienitej, morskiej ryby. Moja ogórkowa łódeczka to raczej propozycja na dwa kęsy, ale za to na pokładzie odnajdziecie nie tylko tuńczyka, ale pożywną i doskonałą w smaku sałatkę. Obok rybki mamy tu jeszcze kuskus, rzodkiewkę wraz z kiełkami rzodkiewki, mix pestek dyni i słonecznika oraz pokruszone żółtka. Całość doskonale ze sobą współgra, tworząc niezwykle harmonijną kompozycję, którą szczególnie polecam jako przekąskę na imprezę/spotkanie z przyjaciółmi, tudzież w wersji tradycyjnej sałatki jako pożywny lunch do pracy.

Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3-4 łyżki oleju z puszki tuńczyka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20-25 min. Wymaga gotowania 8 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  2. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a kiełki rzodkiewki płuczemy i suszymy.
  4. Jaja gotujemy na twardo (około 8 min.), oddzielamy białka (zachowujemy do innego dania), a żółtka rozdrabniamy dokładnie widelcem.
  5. Ogórki przekrawamy na pół i wydrążamy z nich miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki – środki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli podajemy sałatkę w sposób tradycyjny, to od wydrążonych 2 niedużych ogórków odcinamy końcówki, a następnie kroimy je w półksiężyce.
  6. Do garnuszka z kaszą wrzucamy żółtka, tuńczyka wraz z 4 łyżkami oleju, rzodkiewki, połowę ilości przygotowanych pestek oraz kiełków. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Gdy uznacie, że sałatka jest zbyt sucha dolewamy 1-2 łyżki oliwy. Jeżeli podajecie sałatkę w ogórkowych łódeczkach to napełniacie je przygotowaną sałatką i posypujecie pozostałymi pestkami oraz kiełkami rzodkiewki. Jeśli natomiast serwujemy sałatkę w sposób tradycyjny to dodajemy do garnuszka ogórkowe półksiężyce, ponownie mieszamy, wykładamy na półmisek i wówczas całość dekorujemy odłożonymi pestkami i kiełkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Żółtko nadaje sałatce ciekawego posmaku i konsystencji, ale jeśli je pominiecie, to danie to będzie również bardzo smaczne.
  • Jeśli Wasze łódeczki chyboczą się na talerzu, to odetnijcie od spodu – równolegle do krawędzi ogórka, kawałek skórki.

Brak komentarzy do "OGÓRKOWY TUŃCZYKOWIEC"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny