NOWOCZESNA BABULA

Czy nie jest tak, że jedne z najlepszych surówek, jakie kiedykolwiek jedliście to te, które przygotowały Wasze Babcie? Oczywiście, nie sposób z nimi konkurować… Niemniej jednak jeśli szukacie pomysłu na jakąś ciekawą kompozycję, którą moglibyście podać na przykład do mięsa przygotowanego według receptury Waszej Babci to mam dla Was naprawdę smakowitą propozycję!

Co prawda, zestawienie poszatkowanej kapusty czerwonej, tartej marchewki i zielonego jabłka z kaki, rodzynkami, pestkami dyni oraz kolendrą nie należy do rozwiązań inspirowanych kuchnią staropolską, niemniej jednak całość skropiona bardzo interesującym dressingiem z dodatkiem serka śmietankowego smakuje naprawdę wyjątkowo i doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego obiadu. Co więcej, będzie to również świetny pomysł na samodzielną, lekką przekąskę.

Sposób w jaki przygotowałam surówkę jest również dość nowatorski, gdyż posłużyłam się tu znakomitą szatkownicę V-HEBEL BÖRNER. To innowacyjne urządzenie pozwala w bardzo krótkim czasie, zamienić nasze warzywa i owoce na równiutkie paseczki, kosteczkę lub plasterki w kilku dowolnie wybranych rozmiarach – dając tym samym możliwość wykonania, naprawdę pięknie prezentujących się dań. Szatkownica jest niesamowicie ostra, dlatego należy ostrożnie się z nią obchodzić tj. zawsze używać, będącego elementem zestawu, uchwytu do tarcia, który zresztą jest świetnie zaprojektowany i bardzo dobrze się sprawdza. Serdecznie polecam wejść w jej posiadanie – ja jestem zachwycona efektami, jakie udaje mi się dzięki niej uzyskać.

Sami się przekonajcie, korzystając z poniższej receptury!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka puszystego serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  3. Rodzynki parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  4. Kapustę drobno szatkujemy.
  5. Marchewkę, kaki i jabłko ścieramy na szatkownicy (jabłko skrapiamy obficie sokiem z cytryny).
  6. Wszystkie składniki surówki łączymy z przygotowanym dressingiem, a na koniec dekorujemy listkami kolendry.

DODATKOWE UWAGI:

  • Kaki możecie zastąpić mango, a rodzynki suszoną żurawiną.

Brak komentarzy do "NOWOCZESNA BABULA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny