Faktem jest, że słodki, kruchy spód wywołuje w tej kompozycji spore zamieszanie. O ile powszechnie dodawane do deserów maliny, borówki czy płatki migdałowe, nie budzą tutaj wątpliwości, to już zestawienie słodkiego ciasta z serem z niebieską pleśnią, szynką dojrzewającą oraz rukolą z czosnkowym winegretem, może zastanawiać… I słusznie, bo okazuje się, że to dość odważne połączenie, odznacza się nie tylko niekonwencjonalnym charakterem i interesującym wyglądem, ale przede wszystkim doskonałym, harmonijnym smakiem. To niesamowicie oryginalna propozycja, do której przygotowania wykorzystałam mieszankę do wypieku ciasta kruchego z Mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY. W mojej ocenie spód mojej sałatki wyszedł idealnie kruchy, a do jego przygotowania potrzebne było już tylko 1 jajko i 100 g masła. Jeśli więc lubicie testować nowe produkty oraz odkrywać przy tym nowe połączenia smakowe, to ten przepis jest po prostu dla Was!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mieszanki Ciasto Kruche z Mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY
- 1 jajko
- 100 g masła
- 50 g sera z niebieska pleśnią
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 garść rukoli
- 80 g szynki dojrzewającej
- 1/2 szklanki malin
- 12 szklanki borówek
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- krem z octu balsamicznego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 5 min. 20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy kruchy talerzyk. Mieszankę Ciasto Kruche z Mąki Szymanowskiej łączymy z jajkiem i miękkim masłem, a następnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę dzielimy na dwie części, a następnie wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Tortownicę o średnicy 20-24 cm (w zależności od Waszych preferencji, co do grubości spodu) wykładamy papierem do pieczenia, wyciągamy z zamrażalnika połowę ciasta i wylepiamy nim dno formy. Pozostałą część możecie wykorzystać od razu lub pozostawić w zamrażalniku. Kruchy talerzyk pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góa-dół) przez około 25 minut.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Ser z niebieską pleśnią wrzucamy do rozdrabniacza wraz z jogurtem greckim i blendujemy do uzyskania masy o jednolitej, gładkiej konsystencji. Masa powinna być dość gęsta.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Wystudzony, kruchy spód smarujemy serową masą. Rukolę łączymy z dressingiem, a następnie wykładamy ją naprzemiennie z borówkami, malinami i kawałkami szynki dojrzewającej na przygotowany talerzyk z serową masą. Całość polewamy gęstym sosem balsamicznym oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeżeli będziecie wykorzystywać drugą część kruchego ciasta w późniejszym terminie, możecie je od razu po wyjęciu zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie delikatnie przygnieść do dna tortownicy. Nie ma potrzeby rozmrażania ciasta przed użyciem.
- Jeśli jesteście na diecie bezmięsnej, szynkę dojrzewającą możecie zastąpić na przykład grillowanym/pieczonym dorszem.
Brak komentarzy do "NIEZŁY MŁYN"