NIEWINNA INTRYGA

Soczysty pomidor, marynowana w soku z cytryny i miodzie kalarepka, aromatyczny kozi ser twarogowy, chrupiące płatki migdałowe oraz słodkie maliny… Choć ów połączenie może wydawać dość zaskakujące, to zapewniam Was, że spotkanie tych składników na jednym talerzu nie doprowadzi do kłótni. Wręcz przeciwnie, tą intrygą naprawdę warto się posłużyć! Sałatka smakuje wyśmienicie, jest lekka, bogata w witaminy i substancje odżywcze. Co więcej, pięknie się prezentuje, a jej przygotowanie jest proste i bardzo szybkie. Doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie, podwieczorek czy przystawka na uroczystej kolacji w letnie, słoneczne dni.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1 garść malin
  • 1 żółty pomidor
  • 1/2 kalarepy (sok z cytryny, kilka kropli miodu)
  • 60 g sera koziego twarogowego (rolada)
  • 1 łyżka płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oliwę łączymy z octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki.
  3. Kalarepkę kroimy na cieniutkie plasterki, a następnie nacieramy sokiem z cytryny połączonym z odrobiną miodu i odstawiamy na około 15 minut.
  4. Pomidory kroimy na plastry.
  5. Na talerz wykładamy roszponkę i polewamy ją przygotowanym dressingiem. Na listkach sałaty układamy garść malin,  obok nich wykładamy naprzemiennie plastry pomidora i kalarepki, a następnie podzielony na mniejsze kawałki kozi ser oraz posiekane płatki migdałowe.

DODATKOWE UWAGI:

  • Tak równiutkie plasterki pomidora i cieniutkie talarki kalarepy uzyskałam dzięki rewelacyjnej szatkownicy V-HEBEL BÖRNER.

Brak komentarzy do "NIEWINNA INTRYGA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny