NIEBIESKIE JABŁUSZKO

Niezwykle interesująca kompozycja, gdzie słodko-kwaśne jabłko doskonale łączy się z serem z niebieską pleśnią, charakterystycznym w smaku selerem naciowym, delikatnym awokado i chrupiącymi pestkami dyni. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, zawiera pełno witamin i substancji odżywczych, a jednocześnie zaskakuje swoim oryginalnym smakiem. Doskonale sprawdzi się jako przystawka o każdej porze roku.

Bezmleczna Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  3. Jabłko przekrawamy na pół, a następnie na plasterki. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki lub małego kieliszka usuwamy środki gniazda nasiennego. Tak przygotowane półksiężyce skrapiamy obficie skokiem z cytryny.
  4. Łodygi selera kroimy na cienkie plasterki.
  5. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
  6. Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • W tej sałatce najlepiej sprawdzą się słodko-kwaśne gatunki jabłek np. gloster, jonagold czy Granny Smith.
Sałatka z jabłkiem
Sałatka z jabłkiem
Sałatka z jabłkiem
Sałatka z jabłkiem

Brak komentarzy do "NIEBIESKIE JABŁUSZKO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny