Zielone listki rukoli, pomidory będące źródłem resweratrolu i likopenu, brzoskwinie bogate w katechiny, orzechy włoskie oraz olej lniany zawierający kwasy tłuszczowe omega-3 – to składniki, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu. Połączyłam je z podsmażonymi Białymi Kiełbaskami Naturrino z Sokołowa, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale również mają świetny skład. Tak powstała bardzo pożywna, smakowita, a do tego szybka i prosta w wykonaniu sałatka śniadaniowa. Szczególnie polecam ją wszystkim studentom, na dobry początek dnia, wypełnionego trudnymi wykładami.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść rukoli
- 2 Kiełbaski Białe Naturrino SOKOŁÓW
- 10 pomidorków śliwkowych
- 1 brzoskwinia
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5-6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kiełbaski z szynki kroimy na plasterki (około 5 mm grubości), a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż kiełbaski ładnie się zarumienią.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając je przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie dodać fasolę – będzie się dobrze komponować i uczyni ją jeszcze bardziej pożywną.
Brak komentarzy do "MIESZANKA STUDENCKA"