MIĘSNY GRZYBEK

Placuszki z suszonymi grzybami to nie tylko wigilijne danie! Przedstawiam Wam smakowitą sałatkę z chipsami z salami, papryką, awokado, marynowanymi podgrzybkami, pestkami dyni, owocami goji i rukolą podaną na grzybowym placuszku muśniętym majonezem. To bardzo oryginalne, pożywne danie, łączące wiele smaków i tekstur w niezwykle harmonijną całość. Serdecznie polecam Wam zainspirować się tym przepisem nie tylko w okresie okołoświątecznym!

Z mięsem

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
(na 4 duże placki)

  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 duże garści suszonych grzybów leśnych (2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego)
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga gotowania 40 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Przygotowujemy placuszki. Suszone grzyby gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, na małym przez około 40 min. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy i wysuszamy. Do miski  wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, a całość doprawiamy pieprzem i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego suszone grzybki, a następnie smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
  3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  4. Owoce goji zalewamy na koło 15 sekund wrzątkiem, a następnie odcedzamy i wysuszamy.
  5. Chipsy z salami przekrawamy na połówki.
  6. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
  7. Grzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
  8. Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  9. Rukolę łączymy z papryką, salami, awokado i marynowanymi grzybkami, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Placuszki smarujemy majonezem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, posypujemy owocami goji, a następnie wykładamy połączone właśnie składniki. Całość posypujemy pestkami dyni.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam gotowe Chipsy o smaku Bekonu z Sokołowa, niemniej jednak możecie również wykorzystać zwykłe salami – surowe lub podbiec stosunkowo cienkie plasterki (ok. 3 mm) w piekarniku (temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół, ok. 10-12 min).
MIĘSNY GRZYBEK. Sałatka z rukolą, chipsami z salami, papryką, awokado, jagodami goji, marynowanymi grzybkami i pestkami dyni podana na placuszku z suszonymi grzybami i majonezową pierzynką.
MIĘSNY GRZYBEK. Sałatka z rukolą, chipsami z salami, papryką, awokado, jagodami goji, marynowanymi grzybkami i pestkami dyni podana na placuszku z suszonymi grzybami i majonezową pierzynką.
MIĘSNY GRZYBEK. Sałatka z rukolą, chipsami z salami, papryką, awokado, jagodami goji, marynowanymi grzybkami i pestkami dyni podana na placuszku z suszonymi grzybami i majonezową pierzynką.
MIĘSNY GRZYBEK. Sałatka z rukolą, chipsami z salami, papryką, awokado, jagodami goji, marynowanymi grzybkami i pestkami dyni podana na placuszku z suszonymi grzybami i majonezową pierzynką.

Brak komentarzy do "MIĘSNY GRZYBEK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny