Bardzo ciekawa sałatka z pieczonymi pośród kaparów, kawałkami łososia. Do tego skąpana w winegrecie rukola, kukurydza oraz ricotta. I chociaż danie to jest proste i szybkie w przygotowaniu, to jednak wyróżnia się złożonym, oryginalnym smakiem oraz ciekawym wyglądem.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści rukoli
- 200 g fileta z łososia
- 3 łyżki kaparów
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g twardej ricotty
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pozostałymi składnikami dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy go w kostkę (około 1,5 cm). Kawałki ryby łączmy z marynatą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy łososia na brytfance, posypujemy kaparami i wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół). Całość pieczemy przez około 20 minut, aż kawałki rybki ładnie się zarumienią.
- Ser kroimy w kostkę.
- Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia wraz z kaparami, kukurydzę oraz kostki sera.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli będziecie mieli kłopot z zakupem twardej ricotty możecie użyć jej miękkiej wersji, albo zastąpić innym owczym serem lub mozzarellą.
Brak komentarzy do "MIĘDZY NAMI KAPARAMI"