MIĘDZY NAMI KAPARAMI

Bardzo ciekawa sałatka z pieczonymi pośród kaparów, kawałkami łososia. Do tego skąpana w winegrecie rukola, kukurydza oraz ricotta. I chociaż danie to jest proste i szybkie w przygotowaniu, to jednak wyróżnia się złożonym, oryginalnym smakiem oraz ciekawym wyglądem.

Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pozostałymi składnikami dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy go w kostkę (około 1,5 cm). Kawałki ryby łączmy z marynatą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy łososia na brytfance, posypujemy kaparami i wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół). Całość pieczemy przez około 20 minut, aż kawałki rybki ładnie się zarumienią.
  3. Ser kroimy w kostkę.
  4. Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia wraz z kaparami, kukurydzę oraz kostki sera.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli będziecie mieli kłopot z zakupem twardej ricotty możecie użyć jej miękkiej wersji, albo zastąpić innym owczym serem lub mozzarellą.

Brak komentarzy do "MIĘDZY NAMI KAPARAMI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny