Choć chyba najbardziej popularny sposób na kwiaty cukinii to zanurzenie ich w cieście naleśnikowym i usmażenie w głębokim tłuszczu, to doskonale sprawdzają się również na surowo, jako dodatek do sałatek. Co bardzo ciekawe, kwiaty cukinii dzielimy na męskie (z cienką łodyżką) i żeńskie (z zalążkiem owoców) i mimo, że smakują tak samo to w pierwszej kolejności zbieramy Panów, gdyż z żeńskich już po kilku dniach rozwiną się dorodne owoce. Szczególnie polecam nadziać je kozim serkiem z dodatkiem syropu klonowego i bakalii. Tak przygotowane kwiatuszki świetnie będą się komponowały z szynką dojrzewającą oraz makaronem z cukinii skąpanym w soku z cytryny oraz podane na rukoli z lekko czosnkowym winegretem. To wyjątkowo smaczna, niebanalna sałatka, która smakuje po prostu wyśmienicie!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 6-7 kwiatów cukinii
- 1 nieduża cukinia (1 łyżka soku z cytryny)
- 100 g szynki dojrzewającej
- 120 g serka koziego twarogowego (1 łyżeczka syropu klonowego, szczypta soli i pieprzu)
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Płatki migdałowe i poetki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Kwiaty cukinii pozbawiamy pręcików, delikatnie myjemy i suszymy.
- Cukinię obieramy obieraczką do julienne, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny (odstawiamy na czas przygotowywania nadziewanych kwiatów cukinii).
- Kozi ser twarogowy przekładamy do miseczki, dodajemy syrop klonowy oraz po 1 łyżce pestek słonecznika, płatków migdałowych i suszonej żurawiny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, makaron z cukinii, porwane na mniejsze kawałki plastry szynki dojrzewającej, pozostałe bakalie raz nadziewane kwiaty cukinii. Całość polewamy dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Kozi ser twarogowy możecie zastąpić ricottą.
2 komentarze do "MĘSKI KWIAT"
Dorota 10 września 2017 (21:01)
To jedna z najpiękniejszych sałatek jakie widziałam!
Just a SALAD 10 września 2017 (22:16)
Ależ mi miło! Serdecznie dziękuję!