MAZUREK WIELKANOCNY

Jak już pewnie zauważyliście z chęcią poszukuję sałatkowych inspiracji również w polskich tradycyjnych daniach. Tym razem chciałabym Was gorąco zachęcić do przygotowania wielkanocnego mazurka w nowej odsłonie. Kruchy spód polany chałwową masą z nutą kokosowo-migdałową, a na nim kolorowe owoce: truskawki, mango i kiwi, polewa czekoladowa oraz płatki migdałowe i koksowe. Zapewniam Was, że ten fenomenalny deser, smakuje po prostu obłędnie, pięknie się prezentuje i zdecydowanie wyróżnia się wśród świątecznych wypieków. Serdecznie zachęcam Was, abyście wzbogacili swój świąteczny repertuar o mazurka w formie deserowej sałatki, łącząc Wasze sprawdzone spody i słodkie masy z ulubionymi owocami i bakaliami.

Spodziewam się jednak, że trudno będzie zrezygnować z przygotowania także tradycyjnych wypieków, a tym bardziej oprzeć się przed spróbowaniem każdego z nich. Na wypadek, gdybyśmy zatracili się w degustowaniu wszystkich świątecznych potraw, warto mieć pod ręką Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności, pozwalając tym samym w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.

Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
374,3 kcal/100 g

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 90 g zimnego masła
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 8 min. Wymaga pieczenia 25 min.  Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 15 min. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciasto. Kruchy spód pieczemy w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
  2. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki lub rozdrabniamy w malakserze.
  3. Chałwę, masło kokosowe i cukier puder miksujemy razem ze śmietanką, a następnie podgotowujemy na małym ogniu przez około 3 min, aż masa lekko zgęstnieje. Dodajemy migdały i po lekkim przestygnięciu wkładamy do lodówki na około 15 min.
  4. Mango, truskawki i kiwi obieramy, a następnie kroimy na mniejsze cząstki.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  6. Na suchej patelni prażymy osobno płatki migdałowe i płatki kokosowe.
  7. Na upieczony spód wykładamy schłodzoną masę, a następnie przygotowane owoce, które polewamy rozpuszczoną czekoladą. Całość posypujemy płatkami koksa i płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie macie pod ręką masła kokosowego, to dodajcie zamiast niego więcej chałwy.
MAZUREK WIELKANOCNY

Espumisan Max to wyrób medyczny CE

MAZUREK WIELKANOCNY
MAZUREK WIELKANOCNY
MAZUREK WIELKANOCNY

Espumisan Max to wyrób medyczny CE

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g374,3 kcal5,8 g
31,5 g19,6 g4,3 g
Cała sałatka (6 porcji)662 g2 478 kcal38,5 g208,5 g129,8 g28,5 g
ALERGENY: mleko i pochodne, jaja, sezam, migdały

Brak komentarzy do "MAZUREK WIELKANOCNY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny