Makaron z marchewkowym pesto? Tak, to wyśmienity duet! Do tego polecam dodać rukolę, suszone pomidory, słodką żurawinę, aromatyczny kozi ser oraz chrupiące pestki słonecznika i tak otrzymujemy bardzo oryginalną kompozycję, która z pewnością zaskoczy Was wyjątkowym i niesamowicie harmonijnym smakiem. Doskonała o każdej porze roku, na obiad, kolację tudzież do zabrania ze sobą na lunch do pracy!
A czy zastanawia Was przypadkiem, jakie wartości odżywcze ma ów znakomite danie? Informacje te znajdziecie w tabeli pod zdjęciami! Dzięki właśnie nawiązanej współpracy z Panią Ewą Marchlewską z sieci poradni dietetycznych Mój Dietetyk, od teraz każda moja sałatka będzie przeanalizowana pod kątem kaloryczności, zawartości białka, błonnika, tłuszczy i węglowodanów, a także występowania popularnych alergenów!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
235 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 100 g suchego makaronu pełnoziarnistego
- 80 g sera koziego twarogowego
- 5-6 suszonych pomidorów z oleju
- 1 czubata łyżka suszonej żurawiny
- 1 czubata łyżka pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 2 marchewki (ok. 80 g)
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
25 min. 6-8 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do młynka lub blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto i miksujemy aż uzyskamy pastę o jednolitej konsystencji.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pomidory wyciągamy z zalewy, a następnie kroimy na paseczki.
- W szerokiej misce łączymy makaron z przygotowanym pesto, dodajemy suszone pomidory, żurawinę i dokładnie mieszamy. Następnie układamy na półmisku/talerzach większość przygotowanej rukoli, skrapiamy ją olejem z suszonych pomidorów, a na nią wykładamy zawartość miski. Całość posypujemy pestkami słonecznika, pokruszonym kozim serem i dekorujemy pozostałymi listkami rukoli.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać inny makaron ulubionego kształtu, zachęcam Was jednak do użycia pełnoziarnistej pasty.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 257 kcal | 8,2 g | 15,4 g | 23,1 g | 3,74 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 497,3 g | 1276,4 kcal | 40,8 g | 76 g | 114,54 g | 18,6 g |
Brak komentarzy do "MARCHEWKOWE RURKI"