Na skąpanej w winegrecie roszponce wznoszą się krążki koziego sera pleśniowego pokryte płatkami migdałowymi, natomiast na szczycie królują słodkie maliny muśnięte kremowym sosem balsamicznym. Niesamowicie prosta w wykonaniu, a zarazem efektowna i doskonała w smaku propozycja, którą przygotujecie w 10 minut. Szczególnie polecam na przystawkę w ramach uroczystego spotkania tudzież romantycznej kolacji.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- ok. 120 g koziego sera pleśniowego
- 1 szklanka malin
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- kremowy ocet balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
10 min. 5 min. 2 – 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni.
- Maliny płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wysuszenia.
- Kozi ser kroimy w plasterki.
- Roszponkę łączymy z dressingiem i wykładamy na półmisek lub talerz. Następnie wykładamy plastry koziego sera, układamy maliny posypujemy rodzynkami i polewamy kremowym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Maliny możecie z powodzeniem zastąpić truskawkami.
1 Komentarz do "MALINOWE WZGÓRZA"
Ola 9 lipca 2016 (12:38)
Jestem pod wrażeniem tylu świetnych przepisów, dokumentowanych wspaniałymi zdjęciami, wybrałam tę sałatkę, jest znakomita, na pewno spróbuję również innych.