LUNCHBOX PROSTO Z RUSZTU

Kolejny pomysł na wykorzystanie surowców pozostałych ze spotkania grillowego. U mnie podczas pikniku zabrakło już chętnych na ananasa, kilka szparagów i kiełbaskę śląską. Wszystkie te składniki pokrojone na mniejsze kawałki, połączyłam z makaronem, zielonymi kiełkami brokułów i orzeźwiającymi pomidorkami koktajlowymi. Całość polana bazyliowym dressingiem okazała się strzałem w dziesiątkę. Doskonale sprawdziła się jako pożywny lunch, na drugi dzień w pracy.

Serdecznie zachęcam Was do zainspirowania się moją propozycją i wykorzystywania zdjętych z rusztu, niezjedzonych składników. Dzięki temu w bardzo prosty i szybki sposób możecie uzyskać smakowity posiłek zgodny z filozofią ZERO WASTE. Niemniej jednak polecam skorzystać z tego przepisu, również wtedy gdy nie planujecie spotkań przy grillu – sałatka jest tak smaczna, że warto ją przygotować na przykład na kolację posiłkując się patelnią grillową i oczywiście jeśli coś pozostanie wypełnić ów kompozycją Wasze lunchboxy.

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść kiełków brokułu
  • 3/4 szklanki suchego makaronu
  • 2 kiełbasy wieprzowe
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (olej rzepakowy, sól)
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 12 pomidorków koktajlowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min.  Wymaga grillowania 8-10 min. Wymaga gotowania 11 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie bledujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ponacinane kiełbasy, plastry ananasa oraz skropione olejem szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi solimy po zdjęciu z rusztu. Pozostałe z grillowania szparagi w zależności od długości dzielimy na 2 lub 3 części, ananasy kroimy na trójkąty, a kiełbaski w słupki.
  4. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  5. W szerokiej misce łączymy wszystkie składniki sałatki, a następnie przekładamy ją do lunchboxów.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Kiełbasę Śląska z Sokołowa, która doskonale sprawdziłam się na grillu.

Brak komentarzy do "LUNCHBOX PROSTO Z RUSZTU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny