ŁOSOŚ NA ZIELONYCH NÓŻKACH

Smakowita, bardzo szybka w przygotowaniu, a przy tym elegancka i niezwykle harmonijna kompozycja, której głównym bohaterem są jajka Zielononóżki. Jajeczka te, jak sama nazwa wskazuje, znoszą kury zielononóżki, które to są rdzenną polską rasą kur, wpisaną na listę światowego dziedzictwa genów. A dlaczego warto po nie sięgać? Otóż obok wyjątkowego smaku, zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych i charakteryzuje je dużo niższa zawartość cholesterolu (w porównaniu do jaj z chowu klatkowego nawet o 30 %). Co bardzo ciekawe, uważane są za najzdrowsze spośród wszystkich dostępnych na rynku jaj.

Jajeczka te wyjątkowo dobrze odnajdują się na zielonej rzeżusze skropionej oliwą z oliwek. Do tego, fantastycznie współgrający z jajami, duet wędzonego łososia z kaparami, rzodkiewki oraz dopełniający całą kompozycję sos majonezowo-chrzanowy. I tak w bardzo szybki i prosty sposób uzyskujemy oryginalną, wyjątkowo smaczną sałatkę, która nie tylko idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat, ale jest uniwersalną, elegancką przystawką – doskonałą o każdej porze roku!

Bezglutenowa Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 8 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka, w temperaturze pokojowej, wkładamy delikatnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut. Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na plasterki. Najwygodniej posłużyć się krajalnicą do jajek.
  2. Kapary odcedzamy z zalewy, a rzodkiewki kroimy na przykład w słupki.
  3. Plasterki Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Majonez łączymy z chrzanem.
  5. Na talerzu rozkładamy rzeżuchę (przykrywając całe dno naczynia), skrapiamy ją oliwą z oliwek, dodajemy świeżo mielony pieprz i ewentualnie solimy do smaku. Na rzeżusze rozkładamy plasterki jajek, które polewamy/smarujemy przygotowanym sosem majonezowo-chrzanowym. Następnie na jajeczkach układamy kawałki łososia, całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a na koniec posypujmy rzodkiewkami i kaparami. Dodatkowo, wierzch możemy udekorować rzeżuchą.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam plasterki jajeczek z widocznym żółtkiem, a pozostałe białka dodałam do pasty jajecznej.
  • Łososia możecie zastąpić inną wędzoną rybą np. pstrągiem albo kawałkami makreli, doskonale sprawdzą się także kawałeczki odsączonego z oleju śledzia – wówczas można dodać do sałatki jeszcze czerwoną cebulę.

1 Komentarz do "ŁOSOŚ NA ZIELONYCH NÓŻKACH"

  • comment-avatar
    Kaśka 14 kwietnia 2017 (21:29)

    Zachęciły mnie do zrobienia zdjęcia oraz składniki, bardzo smaczna.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny