LETNI EPIZOD

Ku mojemu wielkiemu ubolewaniu sezon na szparagi i absolutnie bezkonkurencyjne, polskie truskawki jest bardzo krótki. Wielkie szczęście, że się on zazębia, bo w mojej ocenie zestawienie tych dwóch składników jest po prostu bezbłędne. Tym razem swój epizod z tym niezwykle zgranym duetem ma dość szerokie grono, gdyż do sałatki dodałam kabanosy, ser z niebieską pleśnią, winogrona oraz płatki migdałowe, a całość dopełniłam bazyliowym dressingiem. To dość wyrafinowane połączenie okazało się niezwykle harmonijne. Sałatka smakuje wyśmienicie jest bardzo pożywna i szybka w przygotowaniu. Z pewnością będzie moim stałym bywalcem w szparagowo-truskawkowym sezonie.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garstka liści bazylii
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 13-15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub bledniejemy przy pomocy blendera ręcznego.
  2. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). Rozgrzewamy patelnię grillową, a szparagi smarujemy olejem i oprószamy solą. Grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając, do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu kroimy, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
  3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  4. Od truskawek odcinamy nożem szypułki, kroimy je na ćwiartki, a winogrona na połówki i pozbawiamy ich pestek.
  5. Ser kroimy w kostkę, a kabanosy na około 0,5-1 cm kawałki.
  6. Roszponkę łączymy z połową ilości dressingu, wykładamy na półmisek naprzemiennie ze szparagami, owocami, serem i kabanosami. Całość polewamy pozostałym dressingiem, a na koniec obsypujemy płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do tej sałatki doskonale sprawdzą się kabanosy o smaku pikantnym.
LETNI EPIZOD. Sałatka z truskawkami, winogronami, kabanosami, serem z niebieską pleśnią, szparagami, płatkami migdałowymi.
LETNI EPIZOD. Sałatka z truskawkami, winogronami, kabanosami, serem z niebieską pleśnią, szparagami, płatkami migdałowymi.

2 komentarze do "LETNI EPIZOD"

  • comment-avatar
    Dzikowiec 11 lipca 2017 (19:57)

    Wygląda doskonale. Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 lipca 2017 (08:30)

      Pięknie dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny