LATO W POLSKICH MŁYNACH

Bohaterką tejże sałatki jest nasza rodzima, smakowita, pełna składników mineralnych, witamin oraz prozdrowotnych właściwości, powszechnie dostępna, a jednak stosunkowo mało popularna, kasza gryczana. Najczęściej gości na naszych stołach zimą, kiedy serwujemy ją do gorących dań obiadowych, tudzież sięgamy po nią przygotowując farsz do mięs, pierogów czy też naleśników. W mojej ocenie produkt ten jest zdecydowanie niedoceniany jako składnik wyśmienitych, pożywnych sałatek – doskonałych również w upalne, letnie dni. A oto przykład takiej właśnie sałatki! Charakterystyczną w smaku i zapachu kaszę, połączyłam ze słodką królową lata, czyli truskawką oraz również charakterystycznymi dla tejże pory roku szparagami. Do tego dodałam gorgonzolę, orzechy brazylijskie, rukolę oraz aromatyczny, ziołowy dressing. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – uzyskałam, absolutnie fenomenalne, niezwykle harmonijne danie, które rekomenduję wypróbować szczególnie tym z Was, którzy do tej pory podchodzili do tej kaszy z rezerwą. Ja wykorzystałam kaszę marki Polskie Młyny, którą uważam za produkt doskonałej jakości, idealnie sprawdzających się do sałatek i mogę Wam go szczerze polecić.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
  • 1 garstka listków świeżego oregano
  • 1 niecała łyżka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 25-30 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 20-25 min).
  2. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół lub na 3 części.
  3. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji.
  4. Orzechy brazylijskie siekamy na niezbyt drobne kawałki, a następnie podprażamy na suchej patelni.
  5. Truskawki kroimy na ćwiartki.
  6. Dobrze schłodzony ser kroimy w kostkę.
  7. Do garnuszka z wystudzoną kaszą wlewamy dressing i dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie łączymy z rukolą oraz gorgonzolą. Całość przekładamy na półmisek naprzemiennie ze szparagami, a na koniec posypujemy sałatkę prażonymi orzechami brazylijskimi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie też wykorzystać ser z niebieską pleśnią, a orzechy brazylijskie zastąpić laskowymi lub włoskimi.
Sałatka z kaszą gryczaną, rukolą, szparagami, truskawkami i orzechami brazylijskimi.
Sałatka z kaszą gryczaną, rukolą, szparagami, truskawkami i orzechami brazylijskimi.
Sałatka z kaszą gryczaną, rukolą, szparagami, truskawkami i orzechami brazylijskimi.

1 Komentarz do "LATO W POLSKICH MŁYNACH"

  • comment-avatar
    Julka 18 czerwca 2017 (22:37)

    Bardzo fajna sałatka, na pewno skorzystam przepisu, ponieważ uwielbiam kaszę gryczaną.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny