KURKA RURKA

Czaniecki Makaron Rurka Ukośna Pełnoziarnista połączony z podsmażonymi kawałkami piersi z kurczaka, roszponką oraz kolorowymi owocami i sezamem. To niezwykle pożywna, samodzielna propozycja obiadowa, która choć łączy w sobie bardzo wiele smaków, to jest spójną kompozycją. Całość smakuje wyśmienicie, a do tego cieszy oko swoim pięknym, optymistycznym wyglądem.

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2-3 garści roszponki
  • 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego rurka ukośna
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki ostrej w proszku
  • 1 owoc kaki
  • 1 awokado
  • 1 nieduży owoc granatu
  • 1/3 szklanki czarnego sezamu
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga gotowania 11 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  3. Sezam prażymy na suchej patelni.
  4. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), dodajemy 2-3 łyżki oleju, posypujemy papryką w proszku i dokładnie mieszamy. Smażymy około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  5. Kaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  7. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
  8. Makaron i roszponkę łączymy z dressingiem, wykładamy na miskę lub talerze, a następnie układamy naprzemiennie cząstki kurczaka, kawałki awokado oraz kaki. Całość posypujemy sezamem oraz granatami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki używałam Pełnoziarnisty Makaron Czaniecki Rurka Ukośna, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inny ulubiony kształt, np. Świderek Pełnoziarnisty, Kolanka czy też Kokardki. Polecam jednak, żeby makaron nie był zbyt drobny.
  • Zamiast piersi z kurczaka, koniecznie z ekologicznej hodowli drobiu, możecie użyć pierś lub polędwicę z indyka.
  • Kaki możecie zastąpić na przykład mango albo pomarańczami, a czarny sezam – białym.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Brak komentarzy do "KURKA RURKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny