KURKA CUKROWA

Pierś z kurczaka w orientalnych ziołach połączona z groszkiem cukrowym, słodkim mango i żurawiną, a do tego makaron razowy, nerkowce i kolendra. To fantastyczne w smaku, niezwykle pożywne danie inspirowane kuchnią tajską, które szczególnie polecam entuzjastom słodko-wytrawnych kompozycji. Sałatka doskonale smakuje również na drugi dzień, więc zachęcam do wypełniania nią Waszych lunch boxów.

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogorn
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą.
  3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), dodajemy 2-3 łyżki oleju, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Smażymy około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  4. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
  6. Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  7. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki np. w paseczki.
  8. W pierwszej kolejności makron mieszamy z dressingiem oraz kurczakiem. Następnie dodajemy groszek cukrowy, mango oraz żurawinę i całość delikatnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na półmisek, a na koniec posypujemy ją nerkowcami i listkami świeżej kolendry.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli będziecie mieli kłopot z zakupem świeżego groszku cukrowego, możecie go zastąpić mrożonym groszkiem lub fasolkę szparagową.
  • Zamiast piersi z kurczaka, koniecznie z ekologicznej hodowli drobiu, możecie użyć pierś lub polędwicę z indyka.
Sałatka z kurczakiem, makaronem, groszkiem cukrowym, suszoną żurawiną, mango i nerkowcami.

4 komentarze do "KURKA CUKROWA"

  • comment-avatar
    Ewelina 4 lutego 2017 (15:17)

    Świetny pomysł na taką sałatkę, nie mogłam się oprzeć i zrobiłam. Wspaniała.

  • comment-avatar
    Grażyna 3 lutego 2017 (21:29)

    Mnie również zafascynowało zdjęcie, zrobiłam według przepisu, muszę przyznać, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.

  • comment-avatar
    Jorguś 19 stycznia 2017 (17:51)

    Przez to zdjęcie nie mogę się powstrzymać. Lecę jutro na zakupy. Dzięki za przepis!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 19 stycznia 2017 (23:12)

      Bardzo mi miło, dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny